Norge vurderer FN-kutt

Norge vurderer FN-kutt
Regjeringen overveier å kutte i støtten til flere FN-organisasjoner som følge av en kritisk rapport fra Norad.

Norge gir nærmere 8 milliarder kroner i direkte støtte til FNs nesten 100 ulike organisasjoner hvert eneste år. Men ifølge en ny evalueringsrapport fra direktoratet for utviklingssamarbeid – Norad – er FN-organisasjonene ineffektive når det kommer til bistand. Rapporten omtaler også korrupsjon, byråkratisering og manglende tilpasningsevne, melder NRK.

– Dette er alvorlig kritikk av FNs virkemåte, medgir utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Les også: Med ManU-fly til Paven, Solheim og Egil Olli

Organisasjonen får i rapporten kritikk for sine operasjoner i flere land. I Uganda har utviklingsprogrammet ikke engang betalt regningene sine. Rapporten setter spørsmålstegn ved om FNs miljøprogram UNEP i det hele tatt har noen tilleggsverdi sammenlignet med andre organisasjoner på området, og Norge anbefales rett og slett å styre utenom FN-organisasjonen for ivaretakelse av kulturarv, UNESCO, ifølge NRK.

Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund mener det er for lite diskusjon om og kontroll av bistandspengene til FN i Norge. Solheim er enig i at en kritisk holdning til FN ikke alltid er like framtredende i Norge.

– Norge er blant landene i verden som er mest avhengige av FN, og er blant FNs sterkeste støttespillere. Og nettopp derfor må vi være en konstant kritiker, og jeg tror nok at vi til tider har glemt denne kritiske dimensjonen i vår FN-tenkning, sier han. (©NTB)