– Telenor-ansatt pågrepet for New York-bombe

Bilen som inneholdt bomben i New York i det den blir fjernet fra Times Square. Foto: Scanpix Les mer Lukk

En ansatt i Telenor i Pakistan er pågrepet i forbindelse med det mislykkede bombeangrepet i New York i mai. Telenor arbeider nå med å bekrefte mannens identitet.

Fire personer ble arrestert i Pakistan fredag for å ha bånd til pakistansk-amerikaneren Faisal Shahzad, som ble pågrepet i New York like etter det mislykkede bombeforsøket.

– De er pågrepet fordi vi mistenker at de kjente Faisal Shahzad, men vi kan ennå ikke slå fast at de var innblandet i det han gjorde, sier en pakistansk sikkerhetskilde.

Les også:Times Square ble evakuert

En av de fire er ifølge The Wall Street Journal leder av en lokal Telenor-avdeling.

Ifølge pakistanske myndigheter delte den Telenor-ansatte rom med Faisal Shahzad ved Universitetet i Bridgeport i delstaten Connecticut i USA.

Telenor-lederen skal ha formidlet kontakt mellom Shahzad og en eier av en dataforretning i Islamabad. Denne mannen ble også pågrepet fredag.

Les også: - Taliban står bak bomben

– Har ikke fått vite navnet

Telenor bekreftet fredag kveld at en av deres ansatte er brakt inn til avhør av pakistansk politi.

– Det er på det rene at en av våre ansatte er innbrakt til avhør, men vi kan verken avkrefte eller bekrefte at vedkommende har en lederstilling. Vi har ikke fått vite navnet hans, påpeker pressetalsmann Atle Lessum overfor NTB.

Han forteller at Telenor nå arbeider for å finne ut mer om mannen og gjør det klart at selskapet vil samarbeide med pakistanske myndigheter i den videre etterforskningen.

– Vi håper selvsagt at anklagene viser seg å være grunnløse, sier Lessum.

Les også: Terrortiltalt deltok på treningsleir i Pakistan

Han kan ikke si noe om denne saken kan få konsekvenser for fremtidige ansettelser i Pakistan, men understreker at Telenor er meget opptatt av sikkerhet, også i Pakistan.

– Vi har 40.000 ansatte over hele verden. Vi setter sikkerhet meget høyt, både for våre ansatte og i ansettelsesprosesser, sier Lessum.

Vedgår bombeplanene

En av de andre som ble pågrepet fredag, skal være medarbeider i et cateringfirma. Firmaet skal være leverandør av mat til blant annet ambassader.

Den amerikanske ambassaden sendte fredag ut en advarsel mot å bruke cateringfirmaet og opplyser samtidig at alle amerikanske tjenestemenn har fått beskjed om å unngå selskapet.

Faisal Shahzad har innrømmet å ha stått bak det mislykkede angrepet i New York 1. mai. Bilen som var parkert på Times Square var fullpakket med sprengstoff og lunter, samt kjemikalier og propangass.

Angrepet ble avverget da forbipasserende og politi oppdaget røyk som veltet ut av bilen.

Shahzad ble arrestert to dager senere. Han har kone og to barn i Pakistan, og etterforskere mener at han har oppsøkt Taliban og al-Qaida i Pakistan for å få opplæring i å lage bomber. (©NTB)