USA snakker med FN om Nord-Korea

Soldater står vakt ved vraket av det sørkoreanske skipet som ble senket 26. mars. Foto: Scanpix/Lee Jae-Won Les mer Lukk

USA er i samtaler med FNs sikkerhetsråd etter granskingen som slår fast at Nord-Korea sto bak senkingen av et sørkoreansk skip i mars.

46 personer mistet livet da det sørkoreanske skipet ble senket 26. mars, og en internasjonal granskningsgruppe har slått fast at Nord-Korea sto bak.

Les også: Truer med krig

– Vi er i samtaler med en rekke instanser, bekrefter talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, på spørsmål om USA kommer til å støtte nye sanksjoner mot Nord-Korea gjennom FNs sikkerhetsråd.

Truet med krig

Nord-Korea har truet med krig om landet blir ilagt strengere sanksjoner, men Gibbs vil ikke svare på om truslene bekymrer USA.

Sørkoreanske etterforskere, med bistand av eksperter fra USA, Australia, Storbritannia og Sverige, konkluderer med at marinefartøyet Cheonan etter alt å dømme ble senket av en torpedo fra en nordkoreansk ubåt 26. mars i år.

– Det er ingen annen troverdig forklaring, konkluderer ekspertene.

Les også: Nord-Koreas leder på «hemmelig» Kina-besøk

46 personer av et mannskap på 104 mistet livet, og granskernes konklusjon har ført til skarp internasjonal fordømmelse og trusler om straffereaksjoner mot Nord-Korea.

USA, Australia, Storbritannia og Japan er blant landene som har fordømt Nord-Korea etter at ekspertenes konklusjoner ble kjent. Japan sier det er helt uaktuelt å gjenoppta samtalene med Nord-Korea nå med sikte på å normalisere forholdet, og oppgir at USA mener det samme.

Framtvinge innrømmelser

Sør-Koreas president Lee Myung-bak skal holde krisemøte i sitt nasjonale sikkerhetsråd fredag.

Den sørkoreanske regjeringen har gjort det klart at den ikke vil gjengjelde angrepet med et motangrep, men at man tar sikte på internasjonale reaksjoner for å presse Nord-Korea til å innrømme at man er ansvarlig for handlingen. Det sa president Lee i en telefonsamtale med Australias statsminister Kevin Russ torsdag.

Les også: Mine eller torpedo trolig årsak til koreansk havari

Rester av torpedoen som er funnet på havbunnen ble torsdag utstilt i Sør-Korea.

– Full krig

Nord-Korea svarer at det er regjeringen i sør som bruker hendelsen for å piske opp stemningen mot nord og truer med full krig.

– Hæren og folket vil reagere umiddelbart på enhver «straff» og «gjengjeldelse», og mot alle «sanksjoner» med forskjellige former for harde tiltak, inkludert full krig, heter det i en uttalelse fra Nord-Koreas mektige Nasjonale forsvarskommisjon.

De to statene har fortsatt ikke undertegnet noen fredsavtale etter krigen i 1950-1953.

Besinne seg

Kina slutter seg ikke til de internasjonale fordømmelsene og oppfordrer alle involverte til å besinne seg.

– Vi fastholder at de involverte parter må forholde seg rolige og vise tilbakeholdenhet og håndtere denne saken på en måte som gjør at man unngår opptrapping, sier Ma Zhaoxu, talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.

Analytikere sier Kina er desperat etter å unngå enhver destabilisering av den stalinistiske nabostaten som kan skape uro og flyktningstrømmer over grensen til Kina.

Bevis

De sivile og militære ekspertene som har gransket hendelsen, mener at alle beviser – måling av seismisk aktivitet i området, deler av torpedoen som er funnet på havbunnen, merker og skader i skipsskroget – peker i retning av at Cheonan ble senket av en nordkoreansk ubåt.

Korvetten Cheonan ble delt i to av en sjokkbølge skapt av torpedoen som eksploderte under vann. Torpedoen skal ha hatt en vekt på 250 kilo og ble etter alt å dømme skutt ut fra en mindre ubåt.

– Vi bekrefter at flere mindre ubåter og et moderskip som støttet dem forlot en nordkoreansk marinebase i det vestlige Gulehavet to-tre dager før angrepet og vendte tilbake to-tre dager etter, heter det i rapporten.

Les også: Tror sørkoreansk skip kan ha blitt torpedert

Rester av torpedoen som skal ha senket det sørkoreanske marinefartøyet har merking som tilsvarer dem funnet på en nordkoreansk torpedo for sju år siden, sier de sørkoreanske etterforskerne. Delene som er funnet, «passer perfekt» med den samme torpedoen. (©NTB)