Rødskjortene nekter å gi seg

Myndighetene har gått til aksjon mot de såkalte rødskjortene i Bangkok. Rasende rødskjorter har satt over 20 bygninger i byen. Foto: REUTERS / Sukree Sukplang / SCANPIX Les mer Lukk

Selv om lederne deres har overgitt seg, nekter mange rødskjorter å avslutte kampen mot den thailandske regjeringen. Bangkok sto i brann onsdag, og få tror at konflikten er over med det første.

Rasende rødskjorter satte onsdag over 20 bygninger i Bangkok i brann i frustrasjon over at lederne deres har overgitt seg.

Børsen, flere banker, det gigantiske kjøpesenteret Central World og TV-stasjonen Kanal 3 var blant bygningene som ble stukket i brann. Minst seks personer mistet livet og 58 ble såret i urolighetene.

Statsminister Abhisit Vejjajiva lover at regjeringen skal få Thailand gjennom den politiske krisen.

– Jeg er innstilt på å sette en stopper for urolighetene og gjenopprette ro og orden i dette landet, sier Abhisit.

Portforbud

Onsdag ble det innført portforbud i 23 provinser i tillegg til Bangkok i et forsøk på å få roet ned situasjonen. Portforbudet varer til klokka 6 torsdag morgen. Utenlandske turister får unntak fra ordningen, slik at de kan komme seg til og fra flyplasser.

En talsmann for politiet i Bangkok opplyser at politipatruljer er utplassert flere steder i byen, og de har ordre om å skyte mot alle som plyndrer, tenner på bygninger eller egger til uro.

Overga seg

Flere av lederne for de regimekritiske rødskjortene overga seg etter at thailandske regjeringsstyrker natt til onsdag norsk tid stormet området der demonstrantene har forskanset seg.

Lederne ba tilhengerne om å avslutte demonstrasjonene, men lite tydet på at oppfordringen ble tatt til følge. Urolighetene spredde seg ut av hovedstaden, og bygninger i to byer nord i landet ble påtent av rødskjorter.

Rødskjortenes nederlag har gjort den politiske kløften i Thailand enda dypere, konstaterer Thailand-eksperten Elin Bjarnegård ved Universitetet i Uppsala.

– Forhandlingene har ikke ført til et kompromiss begge parter kan være fornøyd med, sier Bjarnegård til nyhetsbyrået TT.

– Ikke over

Konfliktlinjen går mellom rødskjortene, som har sin base på landsbygda, og gulskjortene, som i hovedsak består av de urbane elitene.

– Dette handler om at de fattige ikke aksepteres som en politisk kraft. Det er en vanskelig situasjon å løse. Spørsmålet er hva regjeringen velger å gjøre med rødskjortelederne og tilhengerne deres, sier Bjarnegård.

Skynews’ utenriksredaktør Tim Marshall sier at rødskjortene ikke er knust selv om lederne har overgitt seg.

– Dette er ikke over. Bevegelsen er ikke ledet sentralt, det er en genuin grasrotbevegelse, sier Marshall.

Turister skånes

Den norske ambassaden i Bangkok hadde onsdag ikke fått meldinger om at nordmenn i Thailand på noen måte var rammet av voldshandlingene. Både myndighetene og thailendere flest ønsker å skåne den viktige turistindustrien.

Ambassaden ligger imidlertid et godt stykke unna der sammenstøtene foregår.

– Vi følger selvsagt veldig godt med og vil stenge dersom vi føler at sikkerheten blir vanskelig rundt ambassaden, sier Norges ambassadør Merete Fjeld Brattested til NTB.

Den norske sjømannskirken i Pattaya, 15 mil sør for Bangkok, opplyser at den står klar til å bistå nordmenn som trenger hjelp. (©NTB)