Tviler på leting etter ras-savnede før onsdag

Flaggene vaiet på halv stang under 17. mai-feiringen i Mosjøen mandag. To er funnet døde og to er savnet og antatt omkommet etter raset ved Jamtfjelltind i Vefsn kommune. Foto: Håvard Eide og Luftforsvarets redningstjeneste/Scanpix. Les mer Lukk

Det er lite trolig at letingen etter de to savnede etter skredet i Vefsn blir gjenopptatt tirsdag. Rekognoseringen med skredekspert Erik Hestnes vil ikke skje før sent tirsdag kveld.

To kvinner er funnet døde og to kvinner er savnet og antatt omkommet etter skredet søndag. Den ene av de døde og de to savnede er søstre. Politiet anser det som svært lite sannsynlig at de savnede, Bjørg Heidi Åkerøy (født 1966) og Therese Mari Åkerøy (født 1980) er i live.

Sørpeskredekspert

Norges Geotekniske Institutt (NGI) sender skredekspert Erik Hestnes til Vefsn. Men han flyr ikke til Mosjøen før sent tirsdag kveld, opplyser informasjonssjef Kjell Hauge i NGI til NTB.

Hestnes er ekspert på sørpeskred og skal etter planen befare området med helikopter.

Les mer: Tre søstre ofre for rastragedien

– Området skal befares for å se om man kan si noe om hvor mye smeltevann som renner rundt rasområdet. På grunn av mye snøsmelting og høy temperatur blir det så mye vann at vi kan oppleve slike ras som vi så i helgen. Befaringen vil kunne si noe om vi er på vei mot en verre situasjon, eller om vi kan forvente en bedring, sier Hauge.

Klare til innsats

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt opplyser i en pressemelding at letingen etter de to savnede etter ulykken, som skjedde ved Jamtfjelltinden, vil starte så snart sikkerheten til letemannskapene er vurdert som god nok.

– Det er ikke sannsynlig at det vil bli gjennomført leting i dag, men politiet forsøker å få brakt relevante ressurser til området, slik at disse er klare til innsats så snart det er mulig, heter det i pressemeldingen.

Politiet opprettholder det generelle forbudet mot ferdsel i fjellene i Vefsn kommune.

Mye smeltesnø

Letemannskapene som hentet ut de fire overlevende fra raset, sier til NRK at de aldri har opplevd lignende forhold i fjellene i Nordland. 330-skvadronen i Bodø opplevde denne helgen flere utrykninger på grunn av ras denne helgen enn det de normalt opplever en hel vinter.

– Temperaturendringen i helgen har ført til store mengder smeltesnø. Alle som har vært i området, sier at de aldri har sett lignende tilstander i fjellet i Nordland, sier fartøysjef Remi Olsen ved 330-skvadronen.

Skredet søndag gikk om lag 9 kilometer fra nærmeste vei og var 50-60 meter bredt. Det var et turfølge på åtte personer fra Brurskanken Turlag, fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år, som var på skitur i Jamtfjellet i Vefsn da de ble tatt av skredet. (©NTB)

Les også: To omkommet og to savnet etter ras

Ingen leting etter omkomne mandag