Tre søstre ofre for rastragedien

Det ble flagget på halv stang utenfor offentlige bygninger under 17. mai-feiringen i Mosjøen mandag. Barnetoget, og alle andre, bar tydelig preg av tragedien i nærliggende Jamtfjelltindene dagen før. Her foran jernbanestasjonen i Mosjøen.{nl}Foto: Håvard Eide / SCANPIX Les mer Lukk

Tre søstre er blant ofrene for rastragedien i Jamtfjellet i Vefsn. 17.-mai-feiringen i Mosjøen var sterkt preget av søndagens rasulykke.

To er funnet døde og to er savnet og antatt omkommet etter raset ved Jamtfjelltind i Vefsn kommune i Nordland søndag. Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag. Mandag morgen ble det lagt ned fullstendig ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare.

To kvinner er funnet døde, mens to er savnet og antatt omkommet. De to omkomne er Berit Rugeldal (født 1963) og Tove Peggy Åkerøy (født 1964), begge fra Vefsn kommune. De antatt omkomne er Bjørg Heidi Åkerøy (født 1966) fra Vefsn og Therese Mari Åkerøy (f. 1980) fra Brønnøy.

Ekstrem rasfare gjør at det ikke blir aktuelt å sende letemannskaper inn i rasområdet før tidligst tirsdag. Mannskap fra et Sea King-helikopter har rapportert om en 500 meter bred snøfonn som står i fare for å rase ut i det aktuelle området.

Les også: To omkommet og to savnet etter ras

Åpen kirke

Løvdahl sier at kommunen er sterkt preget av ulykken.

– Vi er en liten kommune der alle kjenner alle, og det er klart det er veldig trist å miste fire samtidig i en slik ulykke, sier Løvdahl.

Les også: Rask snøsmelting gir stor skredfare

Han sier at de to som er bekreftet omkommet og de to som er savnet alle er kvinner. De jobbet ikke på samme sted, men ordføreren sier at det er nære bånd mellom arbeidsplassene der de fire jobbet.

Kommunens omsorgsgruppe ble mandag morgen samlet for å ta hånd om pårørende og andre berørte, og kirken i Mosjøen holdt åpent utover ettermiddagen og kvelden 17. mai.

Ekstrem rasfare

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt la mandag morgen ned fullstendig ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare.

– På grunn av sikkerheten til redningsmannskapene blir det ikke noen leting etter omkomne mandag, sier Fjærli.

Både Norges Geotekniske Institutt og politiet opplyser at det er veldige farlige forhold i fjellet og det har gått flere ras i nærheten av ulykkesområdet.

– Det har vært mye nedbør de siste dagene, mye snøsmelting på grunn av varmen. Vi har også flere store snøras i distriktet, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt.

Ikke mobildekning

Det var et turfølge på åtte personer fra Brurskanken Turlag, fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år, som var på skitur i Jamtfjellet i Vefsn da de ble tatt av et ras ved 15-tiden søndag ettermiddag. Det er ikke mobildekning i området, så de fikk ikke meldt fra.

Raset gikk om lag 9 kilometer fra nærmeste vei og er 50-60 meter bredt. Tungen på raset ligger i 700 meters høyde. Turlaget, som skulle sette opp en trimpost på den 1.189 meter høye fjelltoppen Jamtfjelltind, har medlemmer fra kommunene Hattfjelldal, Grane og Vefsn på Helgeland.

Fire slapp unna raset, men to av dem ble skadd, en av dem alvorlig. De skadde ble fraktet til sykehuset i Mo i Rana.

12 timer

Gruppen ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.20. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen.

Politiet kom fram til stedet der de skadde og omkomne var klokken 3.45 natt til mandag, vel tolv timer etter at raset gikk. De overlevende klarte å grave ut to kvinner fra raset, begge var omkommet. To er fremdeles savnet, og antatt omkommet, opplyser politiet.

De to som slapp uskadd fra raset, la i vei sørover for å varsle om ulykken. De ble funnet i god behold på morgenkvisten mandag.

Det ble satt inn to helikoptre i rednings- og leteaksjonen fra Bodø og Brønnøysund. Helgeland politidistrikt deltok også selv i leteaksjonen med egne og frivillige mannskaper.