Trekker norske politifolk ut fra Kabul

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener hun ser positive tegn i Faryab-provinsen, hvor den norske hovedsatsingen er plassert. På besøk i Kabul mandag ble Faremo tatt imot av kontingent Gjermund Eide. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Les mer Lukk

Norge vil i løpet av kort tid flytte de norske politifolkene som trener opp afghansk politi, fra Kabul og nordover til Faryab.

Under besøket i Afghanistan 17. mai sa forsvarsminister Grete Faremo at treningen vil bli flyttet til Faryab-provinsen i nord.

Les også: Roser Stoltenbergs Afghanistan-besøk

– Politistyrken reorganiseres ganske betydelig fra i år. Fra å ha Kabul som hovedansvarsområde, vil dette nå hovedsakelig bli flyttet til Faryab. I løpet av en måneds tid vil det komme et team av polititrenere til Maimana, sier Faremo til NTB.

Det er rettet kritikk både mot treningen og mot at afghanske politifolk er korrupte og har for dårlig utstyr. I en rapport fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) påpeker en tidligere norsk kontingentsjef i Afghanistan at lav lønn og analfabetisme har ført til at mange politifolk er gått over til Taliban.

Samlokalisering

En overflytting av treningen av politifolk fra hovedstaden til Faryab-provinsen i nord kan i praksis bety en samlokalisering av den norske kontingenten med soldater i Maimana.

Norske myndigheter har satt av to fond på til sammen 110 millioner dollar, om lag 620 millioner kroner, hvor en andel skal gå til trening av afghanske hærstyrker og en annen del skal gå til trening av nye politifolk.

Mens treningen av politifolk har fått mye kritikk, forteller Forsvarets treningsansvarlig Frode Ommundsen i Maimana at de føler en grei framgang når det gjelder treningen av afghanske soldater.

Les også: Skytterne fortsatt usikret på panserbiler

– Jeg har vært leder for treningen av afghanske soldater i fem måneder nå og kan si at det er klar fremgang. De gjør praktisk tjeneste samtidig som de får trening hos oss, forteller Ommundsen til NTB etter endt 17. mai-feiring i den norske PRT-leiren.

Overlate ansvaret

Målet med kompetanseoverføringen er at ISAF-styrkene på sikt skal overlate det formelle ansvaret for sikkerheten til afghanerne selv. NATOs plan er at region for region i Afghanistan skal overgis til styring av landets egen befolkning.

Forsvarsminister Grete Faremo mener hun ser positive tegn i Faryab-provinsen, hvor den norske hovedsatsingen er plassert.

– Jeg mener Faryab-provinsen kan være blant de første som har et slik skifte av ansvar. Jeg sier ikke at den norske styrkene skal trekkes ut, men at mens det i dag er ISAF som har styringen over afghanske politi- og forsvarsinstitusjoner, vil dette snus slik at ISAF i framtiden formelt står under afghanerne, forklarer Faremo. (©NTB)