Ingen leting etter omkomne mandag

To er funnet døde og to er savnet og antatt omkommet etter raset ved Jamtfjelltind i Vefsn kommune i Nordland søndag. Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag.

– På grunn av sikkerheten til redningsmannskapene blir det ikke noen leting etter omkomne mandag, forteller politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt til NTB.

Mandag morgen la han ned fullstendig ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare.

– Vi får råd fra fagfolk om når vi kan reise opp i fjellet, men sikkerheten prioriteres, forteller han.

Fjærli opplyser at navnene på de omkomne vil bli offentliggjort klokken 18 mandag.

Fikk ikke meldt fra

Et turfølge på åtte personer fra Brurskanken Turlag, fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år, var på skitur i fjellområdet da de ble tatt av et ras ved 15-tiden søndag ettermiddag. Det er ikke mobildekning i området, så de fikk ikke meldt fra.

Raset gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei og er 50-60 meter bredt. Tungen på raset ligger i 700 meters høyde. Turlaget, som skulle sette opp en trimpost på den 1.189 meter høye fjelltoppen Jamtfjelltind, har medlemmene fra kommunene Hattfjelldal, Grane og Vefsn på Helgeland.

Tolv timer

Fire slapp unna raset, men to av dem ble skadd, en av dem alvorlig. De skadde er fraktet til sykehuset i Mo i Rana.

Politiet kom fram til stedet der de skadde og omkomne var klokken 3.45 natt til mandag, vel tolv timer etter at raset gikk.

De overlevende lyktes med å grave ut to personer fra raset, begge disse var omkommet. To er fremdeles savnet i raset. Disse er antatt omkommet, opplyser politiet.

De fleste av de åtte turdeltakerne er fra Mosjøen og flere av dem skal ifølge Dagbladet.no jobbe på samme sted.

Savnet søndag kveld

De to som slapp uskadd fra raset, la på vei sørover for å varsle om ulykken. De ble funnet i god behold på morgenkvisten mandag. Både Norges Geotekniske Institutt og politiet opplyser at det er veldige farlige forhold i fjellet og det har gått flere ras i nærheten av ulykkesområdet.

Kommunens kriseteam er samlet for å ta hånd om dem som er rammet.

– Det har vært mye nedbør de siste dagene, mye snøsmelting på grunn av varmen. Vi har også flere store snøras i distriktet, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt.

Det ble satt inn to helikoptre i rednings- og leteaksjonen fra Bodø og Brønnøysund. Helgeland politidistrikt deltok også selv i leteaksjonen med egne og frivillige mannskaper.

Gruppen ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.20. De dro ut tidlig. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. (©NTB)