Stoltenberg møtte Afghanistans president

Stoltenberg møtte Afghanistans president Les mer Lukk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) markerte den norske nasjonaldagen med fredssamtaler med Afghanistans president Hamid Karzai og tradisjonell feiring med norske soldater.

I en dypt hemmeligholdt reise kom statsministeren mandag til Afghanistan sammen med forsvarsminister Grete Faremo (Ap). At det var selve den norske nasjonaldagen som ble satt av til statsbesøk, var ikke tilfeldig.

– Det er et poeng i seg selv at jeg er her på Norges nasjonaldag. Jeg ønsker å vise andre og samtidig minne de norske soldatene her om hvorfor de er i Afghanistan. Vår tradisjon verner om frihet og demokrati, det samme som vi ønsker å gi til det afghanske folk, sier Stoltenberg til NTB.

Møtte Karzai

Tradisjonelt har ikke Norges statsminister offisielle plikter 17. mai, men en dresskledd Stoltenberg møtte Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul for politiske samtaler før feiringen med norske soldater i Maimana og Mazar-i-Sharif senere på dagen.

Statsministeren understreker viktigheten av at mennesker hjemme i Norge forstår betydningen av at norske styrker er i det krigsherjede landet. Fem norske soldater er drept i kamphandlinger og over 20 såret i løpet av de åtte årene norske styrker har vært i landet.

Stoltenberg gir uttrykk for at han er heldigere stilt enn mange andre europeiske statsledere.

– Vi har en bred tilslutning til Norges engasjement i Afghanistan. En enstemmig nasjonalforsamling har forankret vårt bidrag til dette som er NATOs viktigste militære operasjon, sier Stoltenberg og avviser at han eller regjeringen utsetter seg for politisk press på hjemmebane ved å opprettholde Norges engasjement.

Militær og sivil hjelp

Norges bidrag i Afghanistan utgjør 512 soldater til den NATO-ledede ISAF-styrken. Det økonomiske bidraget utgjør om lag 750 millioner kroner i år. Totalt har Norge bidratt med 7,6 milliarder kroner fordelt på 4,4 milliarder til militær innsats og 3,2 milliarder til nødhjelp og sivil bistand.

Statsministeren ser likevel ikke for seg en militær løsning, men sier at Afghanistans problemer må løses politisk og over tid.

– Jeg tror vi har lært at vi ikke vil få til en ren militær løsning i Afghanistan. Karzai har tatt til orde for nasjonal forsoning, så det vi trenger er politisk dialog og en politisk løsning. Formen på den løsningen er det afghanerne selv som må finne, sier Stoltenberg. (©NTB)