22 sivile drept

Minst 22 personer ble drept og over 140 såret i sammenstøt de siste tre dagene. Foto: AP Photo / Sakchai Lalit / Scanpix. Les mer Lukk

Tallet på døde i uroen i Bangkok stiger. Til sammen 22 mennesker har mistet livet siden torsdag, ifølge offisielle tall.

Alle de døde er sivile, ifølge opplysningene fra det statlige helsesenteret Erawan. Ingen av de 22 er utenlandske statsborgere.

– Vi vil fortsette å kjempe til regjeringen tar ansvar, sier demonstrantenes leder Kwanchai Praipana.

Hæren har sperret av et område på 3,5 kvadratkilometer rundt rødskjortenes leir, et veikryss i byens finansdistrikt hvor demonstrantene har forskanset seg bak barrikader av piggtråd, bildekk og spyd.

Ifølge Kwanchai har demonstrantene begynt å gå tom for forsyninger.

– Men vi har nok til å fortsette i flere dager, og vi er sikre på at våre brødre og søstre vil komme med mer snart, sier han.

Harde kamper

Natt til lørdag lød sporadiske skuddvekslinger og drønn fra granater i byen, og kampene fortsatt utover dagen lørdag. Soldater har gått i stilling bak sandsekker og på hustak, og det er skutt med skarp ammunisjon så vel som med gummikuler mot demonstrantene.

Rødskjortene har på sin side svart med bensinbomber, stein, spretterter og hjemmelagde raketter, og flere steder er kjøretøyer stukket i brann. Ifølge hæren har demonstrantene også brukt håndvåpen og granater.

Ved ett veikryss hadde hæren hengt opp et skilt hvor beboere ble advart mot å bevege seg i et område med «skarp ild». Et annet sted ble det advart mot «ild med gummikuler».

Opptrapping i vente

Hærens talsmann Sunsern Kaewkumnerd sier soldatene vil rydde rødskjortenes leir med tvang hvis demonstrantene ikke forlater stedet på egen hånd. Det vil derimot ikke bli satt noen tidsfrist, sier han.

Ifølge Sunsern har ikke hæren lyktes i å isolere området fullstendig.

– Det er fortsatt noen som klarer å ta seg inn i protestleiren, men vi har klart å halvere antall demonstranter, sier han.

En kilde nær hærsjef Anupong Paochinda sier det nå vil bli utplassert flere soldater i Bangkok. Ifølge ham regner regjeringen med at kampene vil vare i flere dager.

– Dette kommer sannsynligvis ikke til å være over med det første. Det kommer til å være sammenstøt de neste dagene, sier kilden til Reuters.

Utlendinger såret

Blant de sårede er det tre utlendinger, opplyser thailandske myndigheter. De tre skal være fra Canada, Burma og Polen. Den franske TV-stasjonen France 24 opplyser at en av deres kameramenn, som er fra Canada, ble hardt såret under sammenstøtene. Det er usikkert hvor hardt skadd de to andre er.

Både USA og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber nå om stans i volden i Thailands hovedstad Bangkok.

– Vi er dypt bekymret for situasjonen i Thailand, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Phillip Crowley. (©NTB)