Kjell Fjørtoft er død

Forfatteren, journalisten og filmskaperen Kjell Fjørtoft er død. Han ble blant annet kjent for sine bøker om norsk krigshistorie, og han vakte oppmerksomhet for sine dokumentarbøker om norske frontkjempere. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Forfatteren, journalisten og filmskaperen Kjell Fjørtoft er død, 80 år gammel.

Fjørtoft ble blant annet kjent for sine bøker om norsk krigshistorie, og han vakte oppmerksomhet for sine dokumentarbøker om norske frontkjempere.

Kjell Fjørtoft har gjennom sine mange bøker og filmer skildret menneskenes levekår i Troms, Finnmark og i polarområdene.

En rekke av bøkene har hentet sitt tema fra den annen verdenskrig i Nord-Norge, andre handler om spionasje og overvåking og om rettsoppgjøret etter krigen.

Fjørtoft har hentet stoff fra nye kilder og bidratt til at også nordmenn som gikk i tysk tjeneste har fått fortelle sin versjon.

Han har også skildret de partisaner fra Finnmark som kjempet i de sovjetiske styrker under krigen og har dermed bidratt til at de har fått sin anerkjennelse som krigsveteraner, heter det i Store Norske Leksikons biografiartikkel.

Kjell Fjørtoft har produsert og regissert og delvis også fotografert 25 fjernsynsprogrammer for NRK. Mest kjent var en serie på fire programmer om Spitsbergen, som vakte stor oppsikt da den ble vist i farger.

I tillegg til fjernsynsproduksjonen har Fjørtoft laget et trettitalls dokumentarfilmer om og fra Nord-Norge. (©NTB)