Historisk motstand mot norsk EU-medlemskap

Motstanden mot norsk medlemskap i EU har aldri vært sterkere i Norge, viser en måling Sentio har gjort for Nationen og Klassekampen.

Hele 56,9 prosent av de spurte er mot medlemskap mens 30,3 prosent fortsatt svarer ja. Bare i ett parti, Høyre, er det fortsatt flertall for norsk medlemskap i EU, viser undersøkelsen.

Norges forhold til EU har lenge ligget på is, og det er ingen planer i noe parti om å aktualisere debatten om en sterkere tilknytningsform enn EØS-avtalen.

– Folk ser at det er kaos og kjempeproblemer i EU, og de priser seg lykkelig over at vi ikke er med, sier Henning Olaussen, leder av Nei til EU, til Nationen.

Det er flertall mot norsk EU-medlemskap alder, kjønn, bosetning, inntekt, utdanningsnivå og husstandsstørrelse, ifølge avisa.

– Dette viser at nordmenn skjønner hva som skjer i Europa sier parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell til Klassekampen.

Men Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener nordmenn har misforstått om de tror krisen i Hellas skyldes EU.

– De problemene vi i dag ser i Hellas, og til en viss grad også Portugal og Spania, ville vært mangedoblet hvis det ikke hadde vært for EU, sier Sanner.

– Det er liten tvil om at Hellas sine problemer skyldes gresk politikk og ikke EU, sier han videre. (©NTB)