To drept i harde sammenstøt sør i Kirgisistan

De som støtter den kastede presidenten Kurmanbek Bakiyev kastet steiner for å forsvare det administrative hovedkvarteret i Osh fredag. To ble drept i sammenstøtene. Foto: Alexei Osokin/Reuters. Les mer Lukk

To personer er drept og flere titalls såret i sammenstøt sør i Kirgisistan. Overgangsregjeringen hevder den nå har gjenvunnet kontrollen i området.

Uroen brøt ut da tilhengere av Kirgisistans avsatte president Kurmanbek Bakijev torsdag stormet offentlige bygninger i de tre byene Batken, Jalalabad og Osj sør i landet. Ifølge tjenestemenn og øyenvitner hadde overgangsregjeringens støttespillere fredag gjenvunnet kontrollen over bygningene.

Bakijevs tilhengere ble først tvunget til å forlate en offentlig bygning i Osj da de ble overmannet av en folkemengde som støttet overgangsregjeringen.

Det brøt derimot ut kamper i Jalalabad, og ifølge helsedepartementet ble 2 personer drept og minst 37 såret, flere av dem med skuddskader. Det ble også kastet stein og slått med køller i opptøyene.

Til slutt ble demonstrantene tvunget på retrett også i Jalalabad, og overgangsregjeringens støttespillere tok kontroll over området.

Mener Bakijev står bak

Klikk for en større versjon: Demonstranter stormet offentlige bygninger i flere byer torsdag, men fredag ble de tvunget på retrett i Osj. Foto: REUTERS / Aleksej Osokin / SCANPIX

Torsdagens aksjoner er det største opprøret mot overgangsregjeringen siden Bakijev ble styrtet i april. Overgangsregjeringen beskylder Bakijevs tilhengere for å planlegge et kupp.

– Bakijev står bak dette, sier talsmann Omurbek Tekebajev.

Usen Sydykov, en av Bakijevs tidligere rådgivere, ble natt til fredag pågrepet i nærheten av Osj. Sydykov er nå siktet for organisering av opptøyer og forsøk på maktovertakelse, sier overgangsregjeringens stabssjef Edil Baisalov.

Ifølge Omurbek Tekebajev forsøker Bakijevs tilhengere å utløse en etnisk konflikt.

– Men de har ikke befolkningens støtte, sier han.

Heller ikke Baisalov tror landet vil bli kastet ut i nytt politisk kaos.

– Overgangsregjeringen har styrke og kapasitet til å stanse ødeleggende grupperinger. Det vil bli tatt grep for å gjenopprette en stabil utvikling i landet. Vi har mange støttespillere, og dermed er vi sterke, sier hun.

Nye aksjoner i vente

Ifølge en annen regjeringstalsmann, Azimbek Beknazarov, skal Bakijevs tilhengere ha planer om å organisere massedemonstrasjoner mot overgangsregjeringen den 17. mai.

– Folkelige militsgrupper har formet seg over hele landet for å beskytte det mot destabilisering, sier Beknazarov.

Ifølge ham har militsgruppene nå begynt å patruljere de sørlige delene av Kirgisistan, som har vært Bakijevs maktbase.

Bakijev ble styrtet i et politisk opprør i begynnelsen av april hvor minst 86 mennesker ble drept da regjeringsstyrker åpnet ild mot demonstranter.

Den avsatte presidenten oppholder seg nå i Hviterussland, men den kirgisiske overgangsregjeringen har begjært ham utlevert. (©NTB)