Politiet: – Årets bærumsruss verre enn noen gang

Kommunen og politiet fortviler over støy, bråk og mye hærverk fra russen i Bærum. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / Scanpix Les mer Lukk

Kommunen og politiet fortviler over støy, bråk og mye hærverk fra russen i Bærum. Det er enkeltpersoner som ødelegger for flertallet, mener russepresidenten i Oslo og Akershus.

Politiførstebetjent Gjermund Seter ved Asker og Bærum politidistrikt. betegner overfor NRK situasjonen som den verste noen gang.

Les også: Demper russefeiring etter dødsulykke

– Situasjonen i år er helt uakseptabel og verre enn den noen gang har vært. Enkelte steder har det vært et problem, blant annet ved døgnåpne bensinstasjoner. Innbyggerne begynner å bli så lei at de truer med å gjøre noe med russen på egen hånd. Det er uakseptabelt og må forhindres, sier politiførstebetjenten.

Rotløst

Både politiet og kommunen tror situasjonen skyldes at russen i Bærum ikke har noe sted å være og derfor beveger seg rotløst rundt.

Politiførstebetjent Seter ser for seg et fast tilholdssted for russen, slik at politiet kan holde seg i nærheten og kontrollere støynivået.

Alle de ti sakene i politiloggen for Asker og Bærum natt til fredag dreier seg om russebråk.

Blant annet rapporteres det om at samtlige pasienter ved en institusjon ble holdt våkne av bråk fra en russebuss, samt at ni russebusser ble bortvist fra Kadettangen i Sandvika etter at det oppsto konflikter mellom russ fra to busser.

I tillegg var det flere tilfeller av bråk ved bensinstasjoner.

– Enkeltpersoner ødelegger

De som politiet beskylder for å lage bråk, tilhører et mindretall av russen, påpeker Erik Dibba, president i Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus.

– Det er uheldig at enkeltpersoner ødelegger for flertallet. Det er kjedelig når det skjer. Samtidig er det litt vanskelig å ha kontroll til en hver tid. Derfor oppfordrer vi til organiserte treff, slik at vi kan ha vakthold, sier Dibba til NTB.

Han mener politiets forklaring om manglende tilholdssted kan stemme.

– Det kan godt være årsaken. Men vi prøver å ikke legge arrangementene til dager med skole etterpå, av hensyn til elevene, sier Dibba.

Treff i helgen

Han oppfordrer alle russ i området til å komme til treffet Russefestivalen på Exporama på Hellerudsletta fredag og lørdag denne uka.

– Det er gratisbilletter til de 1.000 første som møter opp, og det er plass til flere tusen, sier russepresidenten. (©NTB)