Rødskjorte-leder skutt i hodet

Rødskjortelederen Khattiya Sawasdiphol, bedre kjent som Seh Daeng, ble brakt til sykehus i Bangkok med skuddskader torsdag ettermiddag. Foto: Reuters Les mer Lukk

En av lederne for Thailands rødskjorter er skutt og alvorlig såret, og flere er sendt på sykehus etter at det har oppstått kamper i Bangkok.

Vitner forteller at de hørte en kraftig eksplosjon og flere skuddsalver like ved et forretningsstrøk i Bangkok der Thailands rødskjorter har barrikadert seg. En av protestlederne er skutt i hodet og er alvorlig såret, opplyser helsetjenesten.

Det er usikkert hvem som har løsnet skudd, men urolighetene brøt ut etter at myndighetene gjorde det klart at de ville sette inn hæren for å rydde området.

Ifølge legevakten i Bangkok har de tatt imot flere sårede, men det er foreløpig usikkert hvor mange.

Spenningen i den thailandske hovedstaden steg dramatisk torsdag etter at hæren tidligere på dagen varslet at den ville ta i bruk pansrede kjøretøy for å omringe demonstrantene. De har holdt stand i sentrum av Bangkok i fem uker.

– For å øke presset på demonstrantene og begrense området der protestene foregår, vil vi sette inn pansrede kjøretøy, sa en talsmann for hæren.

De viktigste veiene inn til et forretningsområde i Bangkok, der protestene mot regjeringen har pågått i fem uker, ble stengt fra klokka 18 lokal tid torsdag. Folk vil bli hindret i å komme seg inn i området, men skal få komme ut, ifølge talsmannen.

Ignorerer krav

De regimekritiske demonstrantene, de såkalte rødskjortene, ignorerte natt til torsdag et krav om å stanse demonstrasjonene innen midnatt, men oppfordret i stedet sympatisører til å slutte seg til aksjonene.

– Kom og hjelp oss med å bemanne våre festninger, sa en av lederne for rødskjortene, Jatuporn Prompan. Bevegelsen består i hovedsak av fattigfolk med røtter i både byene og på landsbygda, som støtter Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra.

Mister troverdighet

Presset på statsminister Abhisit Vejjajiva for å få slutt på den fem uker lange okkupasjonen av Bangkoks viktigste forretningsstrøk, er nå enormt.

Statsministerens kritikere sier at aksjonene viser at Abhisit mangler støtte i folket.

– Enda en dag med enda et fåfengt ultimatum og ingen framgang gjør at Abhisit risikerer å miste all troverdighet, sier nyhetssjef Nattaya Chetchotiros i avisa The Bangkok Post.

Lederen for Det nasjonale instituttet for utviklingsadministrasjon, Sombat Thamrongthanyawong, er enig.

– Å gå ut offentlig med en trussel, for så å trekke den tilbake, var et svært dårlig trekk. Det kommer til å gjøre det vanskeligere å løse krisen, for ikke å snakke om å styre landet, sier han.

– Valg umulig

Regjeringen i Thailand sa torsdag at det blir umulig å avholde det planlagte valget i november dersom ikke demonstrasjonene i hovedstaden avsluttes.

– Datoen som ble foreslått, er trukket tilbake, men vi fortsetter med planen for forsoning, sier en talsmann for statsminister, ifølge BBC.

Regjeringen har truet med å skru av strømmen og telefonnettet og stanse tilgangen på mat og vann for de demonstrerende rødskjortene i Bangkok.

Myndighetene truer samtidig med å bruke makt dersom ikke demonstrantene retter seg etter kravet, men rødskjortene sier protestene fortsetter. (©NTB)

Les også: