Nå starter hestekuren

David Cameron (t.v.) ledet sitt første regjeringsmøte i Downing Street i London torsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Storbritannias nye ministre kutter sine egne lønninger for å bidra til å redusere landets enorme budsjettunderskudd.

Den ferske koalisjonen hadde sitt aller første regjeringsmøte torsdag, og den økonomiske situasjonen sto øverst på agendaen.

De konservative og Liberaldemokratene er blitt enige om å gå løs på sparetiltakene umiddelbart, og politikerne vil altså bidra litt selv. Lønningene til ministrene skal gå ned fem prosent, het det i en kunngjøring etter regjeringsmøtet.

De øverste ministrene i regjeringen tjener over 140.000 pund (1,3 millioner kroner). Et lønnskutt kan i hvert fall bidra en smule når budsjettunderskuddet på 163 milliarder pund skal reduseres. Underskuddet tilsvarer 11 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Britiske medier melder at økning av momsen fra dagens 17,5 prosent er blant tiltakene som kan komme.

– Bryllupsseremoni

De britiske avisene var torsdag mest opptatt av det nye «kjærlighetsforholdet» mellom konservative David Cameron og liberale Nick Clegg. De to var bitre rivaler under valgkampen og ga hverandre ofte verbale spark.

Men onsdag sto de to side om side midt i vårblomstringen, med fuglekvitter som bakgrunnsmusikk. Det kunne minne mer om et romantisk bryllup enn en politisk pressekonferanse, mente flere journalister.

Spørsmålet er om den gode tonen mellom statsministeren og visestatsministeren, og de to partiene de leder, vil holde når de skal hamre ut krisebudsjettet de har lovet vil komme i løpet av 50 dager.

Ung finansminister

Men den positive atmosfæren så ut til å vare gjennom regjeringens første arbeidsdag.

– Det var et veldig konstruktivt regjeringsmøte. Vi snakket om økonomien og om situasjonen i Afghanistan, og vi jobber utrolig bra sammen som et team, sa finansminister George Osborne etter regjeringsmøtet torsdag.

Det har vært skepsis til Camerons valg av finansminister. Osborne er ung og mangler erfaringen som trengs i en så tung jobb, hevder enkelte i finanssektoren. (©NTB)