USA krever fire måneders boligfrys i Jerusalem

President Barack Obama ber Israel stanse boligbygging i Øst-Jerusalem i fire måneder. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX Les mer Lukk

USAs president Barack Obama vil at Israel skal stanse all boligbygging i det okkuperte Øst-Jerusalem i fire måneder i bytte mot et nytt forsøk på å få i gang fredsprosessen.

USA håper en slik boligfrys kan overbevise palestinerne til å gå med på direkte forhandlinger framfor bare indirekte samtaler, slik det har vært planlagt, skriver den israelske avisa Haaretz onsdag.

Palestinerne krever en fullstendig stans i boligbyggingen i de okkuperte områdene før de er villig til å innlede nye samtaler med Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bare gått med på en midlertidig frys i ti måneder på Vestbredden utenom Jerusalem.

Israel insisterer på at den okkuperte palestinske delen av Jerusalem er en integrert del av Israel, og har derfor ikke villet stanse bygging av nye boliger der.

USA har hittil ignorert den israelske byggingen i Øst-Jerusalem, men det nye amerikanske kravet skal ha kommet på bordet under Netanyahus besøk i Washington i forrige uke.

Kilder i den israelske regjeringen sier at ministrene er enige om at de unngå en erklæring om byggestans, men heller søke en «stille forståelse» med USA om saken. (©NTB)