Afghanske opprørere klare for fred

Amerikanske marinesoldater snakker med innbyggerne i en landsby i Marjah-distriktet i Helmand-provinsen. Opprørsgruppen Hezb-i-Islami sier den er klar til å inngå en fredsavtale om USA holder løftet om å begynne tilbaketrekkingen neste år. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/SCANPIX Les mer Lukk

Den islamistiske opprørsgruppen Hezb-i-Islami er rede til å inngå en fredsavtale hvis USA holder løftet om å begynne tilbaketrekkingen fra Afghanistan neste år.

President Hamid Karzai bekreftet tidligere denne uken at han har hatt samtaler med representanter for Hezb-i-Islami der gruppen presenterte en fredsplan.

I et intervju med nyhetsbyrået Reuters sier Hezb-i-Islamis forhandler, Mohammad Daoud Abedi, at fredsplanen ble utarbeidet som et svar på en tale av USAs president Barack Obama i desember i fjor. I talen kunngjorde Obama at han ville sende 30.000 flere soldater til Afghanistan, men lovte samtidig å begynne tilbaketrekningen midt i 2011.

– Det er ikke slik at en fiende er en fiende for alltid. En venn er heller ikke en venn for alltid. Om det viser seg at USA planlegger å trekke seg ut, så bør vi legge til rette for en hederlig tilbaketrekning, sier Abedi.

Kan være brubygger

Abedi legger til at Hezb-i-Islami kan fungere som en bru mellom USA og Taliban, men understreker at de to gruppene er svært forskjellige.

– Det eneste vi deler med Taliban, er målet om at utenlandske styrker skal trekke seg ut. Når det gjelder andre ting, har vi forskjellige oppfatninger. Vi tror på frie og rettferdige valg, mens Taliban ikke deler det synet, sier Abedi.

Hezb-i-Islami og Taliban har kjempet innbyrdes, og for to uker siden ble flere titalls medlemmer fra begge leirer drept i harde kamper nord i landet.

– Dette er ikke noe vi legger så mye i. Alle kan se at dette var en enkeltstående hendelse, sier Abedi.

Hezb-i-Islami regnes som en av de sterkeste opprørsgruppene bortsett fra Taliban. Gruppen kjempet mot sovjetiske styrker på 1980-tallet, men forholdt seg passiv under Talibans styre mellom 1996 og 2001.

Hezb-i-Islami ledes av krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, som av USA blir regnet som en terrorist og skal være ansvarlig for krigsforbrytelser.

Gates: – For tidlig

USAs forsvarsminister Robert Gates mener det er for tidlig å snakke om forsoning med Taliban. Han medgir at islamistopprørerne må presses hardere på slagmarken før forhandlinger kan bli aktuelt.

– Det er først når de begynner å tvile på om de kan vinne militært, at de vil være villige til å inngå en avtale. Så langt har vi ennå ikke kommet, sier Gates.

Taliban benektet onsdag at noen av deres medlemmer har hatt samtaler med Kai Eide, slik nordmannen fortalte i forrige uke.

– Eides uttalelser er en del av en massiv propagandakampanje satt i gang av Det hvite hus, fastslår Taliban i en uttalelse lagt ut på et nettsted. (©NTB)