Britiske leger vil forby røyking i privatbiler

Royal College of Physicians foreslår et generelt forbud mot røyking i personbiler. Illustrasjonsfoto: Scanpix Les mer Lukk

Røyking i privatbiler bør forbys, mener den britiske legeforeningen Royal College of Physicians (RCP). Foreningen vil ha et slikt forbud for å beskytte barn mot passiv røyking.

RCP foreslår et generelt forbud mot røyking i personbiler. Dette begrunnes med at det i praksis vil være umulig å håndheve et forbud som bare gjelder biler der det faktisk befinner seg barn, skriver London-avisen The Independent onsdag.

I en ny rapport framholder legeforeningen at passiv røyking utgjør en alvorlig helsefare for svært mange britiske barn. Rundt to millioner av disse barna bor i dag sammen med voksne som utsetter dem for sigarettrøyk.

Les mer: - Røyking under graviditeten kan gi psykotiske barn | ABC Nyheter

Trussel

Røyking utgjør en trussel mot barn i mange sammenhenger. I Storbritannia antas tobakksrøyk å være en medvirkende årsak til hvert femte tilfelle av krybbedød, samt 200 tilfeller av hjernehinnebetennelse, 22.000 astmatilfeller og 120.000 mellomørebetennelser hvert år.

Røyking i biler regnes som spesielt farlig fordi plassen er liten og påvirkningen fra røyken derfor blir mer intens. Men RCP mener det også kan være riktig å forby røyking på offentlige steder der det ferdes mange barn, for eksempel i parker.

De britiske røykernes interesseorganisasjon Forest mener påstanden om at røyking i biler er en trussel mot millioner av barns helse som «grovt overdrevet». Et forbud er uansett feil vei å gå, sier talsmenn for organisasjonen.

Les mer: Foreslår totalforbud mot røyking | ABC Nyheter

Hjemmeforbud?

– Hvis man forbyr røyking i bilen, som er privat område, er det bare et lite skritt til å forby røyking også i private hjem. Begge tiltakene er uakseptable og umulige å håndheve, sier Forests leder Simon Clark ifølge The Independent.

– Vi anbefaler ikke at folk røyker når det er barn i nærheten, men voksne mennesker bør få bruke sin egen sunne fornuft og handle deretter. Dette forslaget går langt utover det som kan godtas i et fritt samfunn, framholder Clark.

I dag røyker vel 20 prosent av alle voksne briter, men to tredeler av disse sier at de helst vil slutte. Samtidig viser statistikken en høyere andel av røykere blant unge voksne – folk i alderen fra 20 til 24 år – enn i befolkningen som helhet. (©NTB)

Les mer: - Slik ødelegger røyking smakssansen | ABC Nyheter

- Røyking kan gi tarmkreft | ABC Nyheter

- Høstmørket er like farlig som røyking | ABC Nyheter