Nepalsk fredsmekler er død

Nepalske sørgende står i kø for å ta farvel med avdøde Girija Prasad Koirala i Kathmandu. Han vil først og fremst bli husket for fredsavtalen i med Maoistene i 2006 (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Nepals tidligere statsminister, Girija Prasad Koirala, er død. Koirala var avgjørende for fredsavtalen i Nepal, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Flere tusen tilhengere samlet seg utenfor boligen til datteren, utenriksminister Sujata Koirala, der 85-åringen døde lørdag. Han døde av en luftveisinfeksjon, opplyser en av legene hans, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Koirala spilte en dominerende rolle i nepalsk politikk i en årrekke, men vil først og fremst bli husket for fredsavtalen han inngikk med Maoistene i 2006, etter en ti år lang borgerkrig som kostet rundt 13.000 mennesker livet.

– Han var den mest sentrale politikeren i Nepal i en mannsalder. Hans rolle var avgjørende i forsoningsprosessen med Maoistene, sier Erik Solheim til NTB.

Han skulle egentlig reist på besøk til landet mandag og tirsdag, men har nå avlyst turen ettersom det er erklært landesorg.

– Hardt slag for freden

Fredsavtalen banet også vei for avskaffelsen av kongedømmet etter 239 år med monarki i Nepal. Kongehuset var i årevis en flaskehals når det gjaldt demokrati i landet, og på 1960-tallet tilbrakte Koirala sju år i fengsel for å ha protestert mot kongen. I 1991 ble han landets første valgte statsminister.

– Han hadde i kraft av sitt forsonende vesen en autoritet som gikk utenpå alle andre i Nepal, sier Solheim.

Maoistlederen Prachanda sa lørdag at Koiralas død er et hardt slag for fredsprosessen.

– Hans bortgang er et uopprettelig tap for fredsprosessen og arbeidet med å få laget en ny grunnlov, sier Prachanda.

Skjør situasjon

Erik Solheim mener det er for tidlig å si noe om hvilken virkning Koiralas død kommer til å få på den skjøre politiske situasjonen i landet.

– Han var jo syk i lang tid før han døde, men tok likevel imot besøk. På mange måter var han limet som holdt fredsprosessen sammen, men hva slags betydning dødsfallet vil ha, er for tidlig å si, påpeker Solheim.

Kunda Dixit, redaktør i avisen Nepali Times, tror fredsprosessen vil fortsette.

– Prachanda sier dette er et tap fordi han arbeidet sammen med Koirala for å komme fram til en maktdelingsavtale. Likevel tror jeg fredsprosessen vil gå sin gang, sier Dixit.

– Ofret mye

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var blant dem som hedret den tidligere statsministeren lørdag. Koirala var fryktløs og gjorde store personlige offer i kampen for rettferdighet og demokratiske rettigheter i sitt land, heter det i en uttalelse fra Bans kontor

– Koiralas død er et stort tap for Nepal og den pågående fredsprosessen. Som en venn av FN og en trofast tilhenger av dets idealer og prinsipper, vil Koirala bli husket som en sterk stemme for multilateralisme og globalt samarbeid, sier Ban videre. (©NTB)