– Israel ønsker ingen fredsavtale

Turister skuer ut over Jerusalem fra toppen av Oljeberget. Striden om et delt Jerusalem er en av flere grunner til at fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne kanskje aldri vil lykkes. Les mer Lukk

Israel ser seg mer tjent med å fortsette dagens politikk enn å få til en fredsavtale, mener en norsk Midtøsten-ekspert. Palestinerne avviser fredsforhandlinger dersom bosetningene vokser.

Dersom det skal være mulig å få til en levedyktig fredsavtale, mener mange at et reelt ønske om det må komme fra israelerne selv. Her ligger mye av problemet, mener Are Knudsen, seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

– Israel ser seg mer tjent med å fortsette dagens politikk med nybygging og en sakte tilstramming overfor palestinerne enn å få en fredsavtale. En forhandlingsløsning vil etablere en palestinsk stat, noe israelerne egentlig ikke er interessert i, forklarer Knudsen overfor NTB.

Slik kan man si at yttersiden i israelsk høyrepolitikk, blant annet Shas-partiet, som kom med «byggemeldingen» under Bidens besøk, klarte å oppnå et for dem viktig poeng: å forkludre nye forhandlinger med palestinerne.

Selv ikke press fra USA ser ut til å virke på israelerne.

– Fortsetter

Utbyggingen fortsetter etter planen i Øst-Jerusalem, fastslår Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Byggevirksomheten vil fortsette slik den har pågått de siste 42 år, sa Netanyahu mandag med referanse til Israels okkupasjon og senere anneksjon av Øst-Jerusalem i 1967.

Palestinske unggutter kaster stein på en israelsk stridsvogn.

Han fikk raskt svar fra palestinerne.

– Det blir ingen forhandlinger hvis bosetningsaktiviteten fortsetter, sa Nabil Abu Rudeina, talsmann for den palestinske selvstyremyndigheten PA, til nyhetsbyrået AFP.

– Denne politikken skaper ikke en passende atmosfære for å gjenoppta fredsprosessen.

Bunnivå

Etter at USAs visepresident Joe Biden under sitt besøk i Midtøsten fikk servert nyheten om at israelerne vil bygge 1.600 nye boliger for bosettere i Øst-Jerusalem, er forholdet mellom de vanligvis så gode vennene USA og Israel nå på et bunnivå.

Israels ambassadør til USA, Michael Oren, sier ifølge avisa Yedioth Ahronoth at forholdet er det dårligste siden 1975.

– Det er en krise av historiske proporsjoner, skal han ha sagt til andre israelske diplomater.

– Joe Bidens tur til Israel viser at USA ikke har klart å legge nødvendig press på Israel, påpeker Knudsen.

Regjering uten retning

Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener de siste dagers disputt med USA gjenspeiler en krise i israelsk politikk om hvordan man skal håndtere den videre utviklingen.

– Statsminister Benjamin Netanyahu har i sin regjering veldig ekstreme partier som helt tydelig ser en fordel i å øke konfliktnivået med omverdenen, forklarer Butenschøn.

Han mener Netanyahu har store utfordringer med å etablere en mer troverdig regjering som har en mer troverdig politikk hos omverdenen.

– Den største utfordringen for israelsk politikk nå er at regjeringen mangler en bestemt retning.

Partiskala

Butenschøns påstand underbygges av den amerikanske Midtøsten-kjenneren Jacob Walles. I et intervju med tidsskriftet Council on Foreign Affairs trekker han fram nettopp det at regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu består av partier fra hele partiskalaen.

– Dermed er det mange interesser som kjemper for sine saker. Det drar regjeringen og statsministeren i flere retninger, sier han. (©NTB)