– Leide inn private spioner i Afghanistan og Pakistan

En tjenestemann i USAs forsvarsdepartement leide inn private sikkerhetsfolk for å oppspore væpnede opprørere i Afghanistan og Pakistan, skriver avisa The New York Times.

Det var Michael Furlong i forsvarsdepartementet i USA som opprettet den hemmelige enheten, skriver The New York Times. Det skal være uklart om operasjonen ble beordret fra høyere hold, men forsvarsdepartementet har nå startet en etterforskning mot Furlong, sier anonyme kilder ifølge avisa.

Sikkerhetsfolkene skal ha samlet informasjon om tilholdsstedene til opprørere og opprørsgrupper, og informasjonen skal ha blitt sendt videre til de amerikanske militærstyrkene, som kan ha brukt opplysningene i angrep.

Furlong skal ha leid inn spionene fra private sikkerhetsselskaper med tidligere CIA-agenter og elitesoldater i staben.

Det anses vanligvis som ulovlig å bruke private sikkerhetsfolk som spioner, og flere amerikanske tjenestemenn sier den hemmelige virksomheten bekymrer dem, skriver The New York Times.

– Det er vanligvis en dårlig idé å la frilansere løpe rundt i en krigssone og late som de er James Bond, sier en amerikansk tjenestemann til avisa. (©NTB)