Sender kjempepanda hjem

En kjempepanda hviler seg i dyrehagen i Shanghai. Neste uke skal en artsfrende flys fra USA til Kina der den vil bli sluppet ut i et naturreservat. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Når amerikanskfødte Tai Shan i neste uke reiser hjem til det landet hans foreldre ble født i, skjer det i stor stil. Et spesialchartret fly skal frakte ham og følget hans fra Washington til Kina.

Håpet er at kjempepandaen vil føre slekten videre i et naturreservat i Sichuan-provinsen.

Frakteselskapet FedEx har midlertidig omdøpt flyet til Panda Express, og det prydes av et tolv ganger tolv meter stort pandaemblem.

Tai Shans reise til Kina ble planlagt allerede da han ble født i dyrehagen National Zoo i Washington i 2005. Han skulle egentlig ha blitt overført til Kina og avlsprogrammet i naturreservatet i Sichuan allerede i 2007.

Men myndighetene i Beijing lot ham få bli i USA et par år ekstra fordi han var ekstremt populær blant de besøkende i dyrehagen i Washington.

På en pressekonferanse torsdag forsikret FedEx at Tai Shan vil ha det bra under reisen, og at han ikke vil bli bedøvet. Han får også selskap av Mei Lan, en to år gammel pandafrøken, som blir plukket opp under en mellomlanding i Atlanta.

For de besøkende i National Zoo kan det være en trøst at Tai Shans mor Mei Xiang nylig ble inseminert igjen. Om alt går bra vil en ny liten pandaunge komme til verden senere i år. (©NTB)