Enorme utfordringer når Haiti skal gjenoppbygges

Enorme utfordringer når Haiti skal gjenoppbygges Les mer Lukk

Det blir stadig tydeligere hvilken enorm oppgave det blir å gjenoppbygge Haiti. Samtidig pågår redningsarbeidet for fullt.

Port-au-Prince (NTB-Andreas Bondevik): Både økonomi, infrastruktur og selve regjeringsapparatet må gjenoppbygges, fastslår franskmannen Joel Boutroue, tidligere FNs visespesialutsending til Haiti.

Men samtidig som man nå så smått begynner å se framover, er forholdene i ruinene fortsatt fortvilet.

NTB møtte den amerikanske menneskerettighetsforkjemperen Jesse Jackson ved Bel Air-slummen i Port-au-Prince. Han mener hjelpeinnsatsen er utilstrekkelig.

– Det er smertefullt å se dette, sier han.

– Må gjøre mer

Den profilerte afroamerikanske politikeren kom til Haiti tirsdag og skal være i landet i minst to dager til for å se hvordan han kan hjelpe. Onsdag ble Haiti rammet av nok et etterskjelv som satte en støkk i befolkningen.

– Etterskjelvet onsdag understreker bare alvoret i situasjonen og behovet for hjelp, sier Jackson til NTB, og legger til:

– Nå må vi sende leger og sykepleiere, mat og vann. Vi kan og må gjøre mer.

– Vi kan og må gjøre mer i Haiti, sier den kjente amerikanske borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson. Midt i ruinene etter jordskjelvet i Haiti fortviler han over at hjelpeinnsatsen ikke er tilstrekkelig. Foto: Andreas Bondevik / SCANPIX.

Port-au-Prince er et landskap av hus i ruiner og søppelhauger. Overalt hvor det finnes åpne plasser, finnes det folk. De slår seg ned der de finner noen kvadratmeter ledig plass. På midtrabatter og i rundkjøringer.

– Det er nedslående å se hvor lang tid det tar og hvor lite aktivitet det er i ruinene her, sier Arne Grieg Riisnæs fra Kirkens Nødhjelp til NTB og peker ut av bilvinduet i Haitis hovedstad.

Internasjonal hjelp

De store gjenoppbyggingsarbeidene, som i mange tilfeller kan bli nybrottsarbeid for å gi Haiti kapasiteter landet aldri tidligere har hatt, må bli et storstilt samarbeid mellom utenlandsk ekspertise, landets egen arbeidsstyrke og landets myndigheter, mener Joel Boutroue, som nylig avsluttet sin virksomhet som FNs visespesialutsending i Haiti.

Boutroue mener internasjonale spesialister må delta både i planleggingen av og under selve gjenoppbyggingen av Haiti som samfunn.

– Fra før av i Haiti var det totalt bare fem-seks selskaper som kunne utføre litt større oppdrag. Tenk nå, når man for eksempel skal sette i stand og forbedre vann- og kloakksystemet i Port-au-Prince. Ingen i Haiti kan gjøre dette, fastslår Boutroue overfor NTB.

Regjeringsapparat

Også landets regjeringsapparat må gjenoppbygges og styrkes med utenlandsk hjelp, mener den tidligere FN-toppen.

– Regjeringen hadde fra før begrenset kapasitet, sier Boutroue diplomatisk.

I tillegg kommer behovet for storstilt, langsiktig pengebistand for å gi Haiti mulighet til å betale det gjenoppbyggingen vil koste, sier Boutroue, som understreker behovet for langsiktig hjelp.

Flere funnet i live

Mellom 100.000 og 200.000 mennesker fryktes omkommet i naturkatastrofen. Ifølge FN er 121 mennesker reddet fram fra ruinene i live etter jordskjelvet, og det skal fortsatt finnes håp om å finne flere overlevende.

Men nestkommanderende for de amerikanske styrkene i Haiti sa onsdag at de snart vil endre fokus fra å lete etter overlevende til å hente ut de mange tusen døde fra ruinene.

Men selv når det har gått mer enn en uke etter jordskjelvet, skjer det mirakler i redningsarbeidet. Onsdag ble en tre uker gammel baby funnet i live.

Natt til onsdag norsk tid ble også en 25-årig kvinne reddet ut etter utrettelig innsats fra redningsarbeidere. Hoteline Losana ble levende begravd da supermarkedet hun befant seg i kollapset under jordskjelvet 12. januar.

– Det finnes luftbobler som gjør det mulig å overleve flere dager under ruinene. Men at Losana har klart seg over en uke uten en dråpe vann eller noe å spise, demonstrerer at hun har en enorm fysisk og psykisk styrke, sa den franske redningsarbeideren Thiery Cerdan.