– Ny straffelov må trolig utsettes

DATATRØBBEL: Storbergets ønske om å heve straffen for grove forbrytelser umiddelbart kan også bli vanskelig å gjennomføre. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Sommel og gamle datasystemer gjør at justisminister Knut Storberget (Ap) trolig har lovet for mye når han har sagt at den nye straffeloven skal tre i kraft i 2012.

Storbergets ønske om å heve straffen for grove forbrytelser umiddelbart kan også bli vanskelig å gjennomføre. Forklaringen på dette skal ifølge NRK være at politiets straffesakssystemer er så gamle at de har gått ut på dato. De har ikke kapasitet til å ta imot en ny straffelov.

Derfor må det nye datasystemer på plass før den nye straffeloven kan tre i kraft. En gruppe skal i løpet av i år finne ut hvordan de nye systemene må være, nøyaktig hvor lang tid det vil ta å utvikle dem, og hva det vil koste. Det betyr at selve arbeidet med å få på plass nye datasystemer først kan begynne til neste år. Etter det NRK erfarer vil det koste over en halv milliard kroner, og det er anslått at arbeidet vil ta minst tre år. Da er vi i 2014.

Avdelingsdirektør Arnt Inge Rolland i Politidirektoratet gir ikke Storbergets tidsfrist mye håp.

– Det er optimistisk, og det vil bli en utfordring, sier han.

At tekniske problemer skal stoppe straffeloven er ukjent for Storberget.

– Jeg ble klar over at Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) hevder dette nå da du stilte meg spørsmålet. Jeg vet ikke helt hva de bygger det på, men jeg tror det må være en misforståelse, sier han til NRK.

Ifølge Politidirektoratet er det ingen misforståelse. De tekniske ekspertene har gjort det klart at det er svært begrensede muligheter for å gjøre endringer i dagens datasystem. (©NTB)