Massegravene fylles i Haiti

En mann bærer alle eiendelene sine på ryggen på vei bort fra et av de raserte nabolagene i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Så mange som 200.000 kan ha mistet livet i jordskjelvet, og de døde plasseres nå i massegraver. Foto: REUTERS / Logan Abassi / SCANPIX Les mer Lukk

– Under her ligger en av døtrene mine, sier Cantave Jacques og peker på en av de mange massegravene i Port-au-Prince.

Port-au-Prince (NTB-Andreas Bondevik): Mange av Port-au-Princes titusener av døde dumpes i massegraver utenfor og rundt om i byen. Noen av dem blir fortsatt fylt med lik, mens andre er blitt dekket til av jord.

– Denne massegraven kastet de jord over i natt på grunn av likstanken, forteller Jacques på en gravplass i hovedstaden til NTB.

Gravplassen ble gjort om til en massegrav av jordskjelvet, som kan ha krevd ufattelige 200.000 menneskeliv.

Cantaves datter Nadages klarte ikke komme seg ut da deler av huset raste sammen. Både kona og en av de andre døtrene er skadd, men 65-åringen har ingen mulighet til å frakte dem til sykehus.

Og de få stedene helsepersonell har startet arbeidet, er det uansett et hav av andre sårede jordskjelvofre med desperat behov for behandling.

Les også: Fortsatt tegn til liv i ruinene

Brenner likene

Fem dager etter at skjelvet rammet Haiti, ga innbyggerne i slumområdet Morne-Lazarre opp å finne overlevende i ruinene. Nå har de begynt å sette fyr på sammenraste hus og skur, og lukten av brennende lik henger tungt over området.

– Vi kan ikke få dem som er i ruinene, ut av husene, så vi setter fyr på bygningene ved hjelp av gamle dekk og litt bensin, sier innbyggeren Emmanuel til nyhetsbyrået AFP.

Bålene ble tent etter at nederlandske redningsarbeidere med hunder ikke kunne finne noen tegn til liv i ruinene. Det bor om lag 15.000 i området, der noen av Haitis fattigste nå har mistet alt.

Les også: Helvete i Haiti

Plyndring

– Hvor er maten? Hvor er hjelpen? ropte sinte jordskjelvofre til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som ba om tålmodighet med den internasjonale innsatsen da han besøkte Haiti søndag.

Men sinnet og desperasjonen vokser for hver dag som går etter tirsdagens skjelv. Flere hundre personer plyndret butikker i Port-au-Prince søndag.

Utstyrt med kniver, hammere og steiner kjempet folk både med hverandre og politiet. Minst to personer ble drept da de fåtallige politifolkene åpnet ild.

I tillegg har tungt væpnede gjenger slått seg ned flere steder etter å ha rømt fra fengsel i kjølvannet av skjelvet.

– Vi har 2.000 politifolk i Port-au-Prince som er hardt rammet. Og 3.000 banditter har rømt fra fengsel. Det gir et bilde på hvor vanskelig situasjonen er, sier president René Préval ifølge Reuters.

– Dere er ikke alene

FNs Ban Ki-moon besøkte Haiti søndag for med egne øyne å se ødeleggelsene i det kriserammede landet.

– Jeg er her for å si at vi står sammen med dere. Dere er ikke alene. Dette er en tsunamilignende katastrofe, sa Ban etter å ha flydd over det rammede området.

Han lovet å bedre koordineringen av hjelpeinnsatsen.

Haitis regjering har lite å stille opp med og har allerede gitt kontrollen over flyplassen ved hovedstaden til USA.

Flere amerikanske soldater er på vei for å bidra til å sikre situasjonen. i landet sammen med FN-soldatene. Dette har fått Venezuelas president Hugo Chávez til å hevde at amerikanerne bruker katastrofen til å okkupere Haiti.

– Det virker som om de okkuperer Haiti militært og utnytter tragedien, sier han ifølge AFP. (©NTB)