- Jeg tråkker over døde mennesker

Jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag ettermiddag var det kraftigste skjelvet landet har opplevd på 200 år. (Foto: AFP PHOTO/ DAVID MOREL) Les mer Lukk

Presidenten og hans kone ber verden om hjelp etter jordskjelvet i Haiti.

Det er så langt ikke kjent hvor mange som har omkommet som følge av jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag ettermiddag lokal tid, men den haitiske presidenten sier det antakeligvis dreier seg om et tusentall.

- Parlamentet har kollapset. Skattekontoret har kollapset. Skoler har kollapset. Sykehus har kollapset. Det er mange skoler med døde personer inni, sier president René Preval til Miami Herald.

- Tråkker over døde kropper

Han sier han har reist gjennom flere nabolag og sett omfanget av skadene.

- Alle sykehusene er stappfulle av mennesker. Det er en katastrofe, sier Preval.

- Jeg måtte tråkke over døde kropper. Mange personer er begravd under bygninger. Hovedsykehuset har kollapset. Vi trenger støtte. Vi trenger hjelp, sier Haitis førstedame, Elisabeth Préval, til samme avis.

Uten vann og strøm

– Det er behov for en omfattende nødhjelpsinnsats etter jordskjelvet, sa Ban på en pressekonferanse i FN-bygningen i New York onsdag.

– Vanlige tjenester som vann og elektrisitet har stanset opp. Det er ennå for tidlig å si hvor mange som er døde eller skadd som følge av skjelvet, men vi frykter at det er snakk om hundrevis, sa FN-sjefen.

Han varslet at han selv vil reise til Haiti så snart som mulig.

Fem FN-ansatte døde

Minst fem personer er nå bekreftet omkommet i FN-hovedkvarteret i hovedstaden Port-au-Prince, ifølge FN. Det skal ha vært opptil 150 mennesker inne i bygget.

Lederen for FNs operasjon i Haiti er blant de omkomne.

Les mer: - FN-topp funnet omkommet

Tusenvis av bygninger skal ha kollapset i det massive jordskjelvet.

Jordskjelvet rammet Haiti tirsdag klokken 16.53 lokal tid. Skjelvet hadde sitt episenter kun 16 kilometer utenfor hovedstaden Port-au-Prince, der det bor i overkant av 2 millioner mennesker.

- Tre millioner kan være berørt

Så mange som tre millioner kan være berørt av skjelvet. Om lag 238.000 bor i området som ble aller verst rammet.

– Nå prioriteter vi å finne overlevende. Vi jobber mot klokken, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs samordnede humanitære organ (OCHA) i Genève.

– Folk forsøker å trøste hverandre. Overalt i gatene kan man høre folks takkebønner for at de overlevde, sier Ricardo Conti, sjef for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Haiti. – Det er svært vanskelig å bevege seg rundt i byen for å få en oversikt over hjelpebehovet, sier Conti, som er i Port-au-Prince.

Jobber med å få inn nødhjelp

Frivillige fra Haiti Røde Kors er nå i katastrofeområdene og jobber på spreng for å redde folk ut av sammenraste bygninger. Det opplyser generalsekretær Børge Brende i en pressemelding. førstehjelp og evakuerer folk i katastrofeområdene.

- Vi jobber nå med å få inn nødhjelp som vann, tepper og medisinsk utstyr. I tillegg trengs utstyr for å få mennesker ut av de sammenraste bygningene så raskt som mulig.

Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-forbundet har gitt 2.7 millioner kroner fra sitt nødhjelpsfond til hjelpearbeidet.

- Haiti er et av verdens fattigste land. Erfaringsmessig vil de trenge omfattende internasjonal hjelp i lang tid, sier Brende.


Les alt om jordskjelvet på Haiti her