CIA-agenter drept i Afghanistan

Canadiske soldater på patrulje i Kandahar. Fire canadiske soldater og en canadisk journalist ble drept i en bombeeksplosjon i Kandahar onsdag. I provinsen Khost ble åtte amerikanere drept. Foto: (Scanpix). Les mer Lukk

<pÅtte amerikanske CIA-agenter er drept i et selvmordsangrep på en militærbase sørøst i Afghanistan. Taliban tar på seg ansvaret for angrepet.</p

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Flere amerikanske tjenestemenn bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at de åtte drepte var i etterretningsorganisasjonen CIA. Ifølge avisa Washington Post skjedde onsdagens angrep inne på militærbasen Chapman i provinsen Khost.

En talsperson for Taliban sier selvmordsbomberen var fra den afghanske hæren og tok seg inn på basen iført uniform og en vest med sprengstoff.

– Vi tar på oss ansvaret for angrepet, sier talsperson Zabihullah Mujahid.

– Dette dødelige angrepet ble utført av et tappert medlem av den afghanske hæren mens agentene var opptatt med å samle informasjon om mujahideen.

Stort sivilt tap

Mujahid hevder at i alt 16 amerikanere ble drept i angrepet, men amerikanske myndigheter sier tallet på drepte er åtte. Kun få ganger tidligere er så mange sivile blitt drept i ett enkelt opprørsangrep i Afghanistan i perioden etter den amerikanske invasjonen i 2001.

USA skal sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan, men har også lovet å sende en rekke sivile fagfolk som skal bidra i gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

Militære eksperter advarer imidlertid om at økningen i antallet utenlandske soldater og sivile kan føre til mer omfattende opprørsangrep.

Flere personer ble såret i angrepet i Khost onsdag. Ingen av dem skal være soldater fra USA eller andre NATO-land.

Journalist drept

Lenger sør i Afghanistan, i Kandahar-provinsen, ble fire canadiske soldater og en canadisk journalist drept i en bombeeksplosjon onsdag. Taliban har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet.

Den kvinnelige journalisten fulgte soldatene på patrulje i nærheten av byen Kandahar da bomben ble utløst, opplyser NATO. Canadierne befant seg i et pansret kjøretøy, men ble likevel drept i eksplosjonen.

Den prisbelønte journalisten Michelle Lang (34) hadde vært i Afghanistan siden 11. desember, ifølge nyhetsbyrået Canwest News Service. Hun og soldatene var i ferd med å besøke gjenoppbyggingsprosjekter da de ble drept.

Til sammen er 138 canadiske soldater blitt drept i Afghanistan. Lang er den første canadiske journalisten som blir drept på oppdrag for å dekke Canadas militæroperasjon i landet. (©NTB)