- Mousavi og Karroubi har flyktet fra Teheran

UKLART: Hva som faktisk har skjedd med Mir Hossein Mousavi er uvisst. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pOpposisjonslederne Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi har flyktet fra Irans hovedstad Teheran, melder det statlige nyhetsbyrået IRNA.</p

Det reformvennlige nettstedet Rahesabz melder på sin side at de to er satt i husarrest etter å ha blitt plukket opp av Revolusjonsgarden og tjenestemenn fra etterretningen i byen Kelar Abad i Mazandaran-provinsen.

Provinsen ligger ved Det kaspiske hav, nord i Iran.

– To av dem som tente gnisten til uroen etter presidentvalget, har flyktet til en nordlig provins fordi de er redde for folk som krever at de blir straffet, heter det i meldingen fra IRNA, som ikke siterer noen kilde for opplysningene.

Karroubis sønn, Hossein Karroubi, avviser imidlertid meldingen fra IRNA.

– Både min far og Mousavi er i Teheran, og IRNAs melding er ubegrunnet. De retter seg fortsatt etter folkets krav, sier Hossein Karroubi til Parlemannews.

Massedemonstrasjon

Både Mousavi og Karroubi utfordret president Mahmoud Ahmadinejad i presidentvalget i juni.

Den offentlige anklageren Gholam Hossein Mohseni Ejeie fortalte under et lukket møte i nasjonalforsamlingen at de to er på en liste over ettersøkte, ifølge nyhetsbyrået ILNA.

Flere hundre tusen regimetilhengere demonstrerte mot opposisjonslederne over hele Iran onsdag og ropte slagord mot Mousavi og Karroubi.

– Dere bør angre, ellers vil dere bli regnet som Guds fiender, sa ayatolla Ahmad Alamolhoda under en demonstrasjon i Teheran.

Straffen for å bli dømt som en fiende av Gud, er døden, ifølge det iranske lovverket som er basert på sharia.

– Må henrettes

Mange av slagordene og plakatene var direkte rettet mot Mousavi og Karroubi og merkbart hardere i tonen enn ved tidligere demonstrasjoner.

«Mousavi er en morder. Han må henrettes», sto det å lese på en plakat.

Onsdagens demonstrasjoner ble arrangert som et svar på massemønstringene til opposisjonen søndag.

Den siste runden med demonstrasjoner fra opposisjonen startet da det brøt ut opptøyer under begravelsen til reformisten Hossein Ali Montazeri, en storayatolla som var blant arkitektene bak den islamske revolusjonen for 30 år siden. (©NTB)