Britisk gissel satt fri i Irak

2007: To år etter han ble kidnappet er Peter Moore endelig satt fri. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pBriten Peter Moore ble onsdag frigitt, mer enn to år etter at han ble tatt som gissel i Irak.</p

Talsmann for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh, opplyser at Moore ble overlevert til britiske myndigheter i hovedstaden Bagdad.

– Han er i live og ved god helse. Den irakiske regjeringen er glade for at han kan feire nyttår med familien sin, sier al-Dabbagh.

Han opplyser at Irak ikke har vært involvert i frigivelsen av Moore, men at regjeringen har støttet innsatsen for å få satt ham fri.

– I godt humør

36 år gamle Moore arbeidet som dataprogrammerer da han ble kidnappet sammen med fire livvakter i mai 2007. De 40 bevæpnede mennene som tok briten til fange, skal tilhøre en gruppe som kaller seg De rettskafnes liga. Kidnappingen skjedde i det irakiske finansdepartementet der Moore arbeidet.

Tre av livvaktene er siden funnet drept. Den siste livvakten er ennå ikke funnet, men britiske tjenestemenn tror at også han er død.

Storbritannias utenriksminister David Miliband forteller at Moore har vært gjennom to og et halvt år med elendighet, frykt og usikkerhet.

– Humøret hans er bemerkelsesverdig godt med tanke på hva han har vært gjennom, sier Miliband.

Lettet Brown

Statsminister Gordon Brown sier at han er lettet over at Moore nå er satt fri.

– Dette er fantastiske nyheter. Han vil bli gjenforent med familien så fort som mulig. Familien er blitt satt på en forferdelig prøve, og jeg vet at hele landet tar del i gleden ved å få ham hjem. Jeg vil samtidig få takke alle som har har vært delaktige i å få ham satt fri, sier Brown.

Brown minnet samtidig om at det er viktig å huske på alle gislene som er blitt drept i Irak og andre land og deres familier. (©NTB)