Pågrepet etter møte med norsk kvinne

Mordechai Vanunu, som har sonet 18 års fengsel for å ha avslørt det israelske atomvåpenprogrammet. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pMordechai Vanunu, som har sonet 18 års fengsel for å ha avslørt det israelske atomvåpenprogrammet, er pågrepet etter å ha møtt en norsk kvinne, opplyser israelsk politi.</p

Vanunu ble løslatt i 2004, men nektes utreise fra Israel og får heller ikke snakke med utenlandske statsborgere.

Ifølge nettutgaven til Israels største avis Yedioth Aharonot ble 54-åringen pågrepet på et hotell i Øst-Jerusalem mandag, etter å ha møtt en norsk kvinne.

Den norske kvinnen er også avhørt av israelsk politi og skal ifølge avisen ha bekreftet at hun hadde møtt Vanunu.

Ifølge israelsk politi møtte Vanunu den samme kvinnen i juli, og brøt på nytt løslatelsesvilkårene da han denne uka møtte henne på Ambassador Hotel i Øst-Jerusalem.

Vanunu skal selv ha bodd på hotellet den siste tiden, og han har ifølge israelsk politi også brutt vilkårene ved ikke å opplyse om at han hadde flyttet fra sitt tidligere bosted.

Avslørte

Vanunu arbeidet på begynnelsen av 1980-tallet som atomtekniker ved Dimona-anlegget i Negev sør i Israel.

I 1985 forlot han landet og året etter overlot han bilder og plantegninger av Dimona-anlegget til den britiske avisa The Sunday Times, som dermed kunne dokumentere at Israel i all hemmelighet hadde utviklet atomvåpen.

Senere ble han kidnappet av israelske etterretningsagenter i Europa og smuglet tilbake til Israel, der han ble dømt til 18 års fengsel. Elleve av årene bak murene tilbrakte han i isolat.

Trosser forbud

Etter løslatelsen har han gjentatte ganger trosset forbudet mot å snakke med utenlandske journalister og i 2006 ble han dømt til seks nye måneder for dette. Fengselsstraffen ble senere omgjort til samfunnstjeneste.

Vanunu er nominert til Nobels fredspris en rekke ganger, og han er også æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. I 2004 søkte han om politisk asyl i Norge, men fikk avslag. (©NTB)