- Hevn for amerikanske angrep

TATT: Al-Qaida tar nå ansvar for forsøket på å sprenge dette flyet i luften 1. juledag. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pEn al-Qaida-gruppe i Jemen hevder den sto bak det mislykkede terrorangrepet mot et fly på vei til USA. Myndighetene i USA innrømmer at sikkerheten sviktet. </p

I en melding som mandag ble lagt ut på et islamistisk nettsted, hevder gruppa, som kaller seg den arabiske grenen av al-Qaida, at den utstyrte 23 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab fra Nigeria med «teknisk avansert utstyr», men at bomben ikke ble detonert på grunn av en teknisk feil.

Flyet som skulle sprenges i lufta 1. juledag, var på vei fra Amsterdam til Detroit. Ifølge gruppa skulle angrepet være en gjengjeldelse for amerikanske angrep mot al-Qaida i Jemen.

USAs president Barack Obama lovte mandag «ikke å hvile» innen alle som er involvert i det mislykkede terrorangrepet mot et amerikansk fly, er tatt.

– Dette er en alvorlig påminnelse om de farene vi står overfor og holdningene til de som truer vårt hjemland. Vi vil ikke hvile før vi finner alle de involverte og kan stille dem til ansvar, sa Obama i en tale fra øye Honolulu mandag kveld.

Sviktet

USAs minister for innenlandssikkerhet, Janet Napolitano, måtte mandag innrømme at sikkerheten sviktet da nigerianeren kom seg om bord i flyet.

Navnet til Abdulmutallab sto på en overvåkingsliste, og han hadde et kraftig sprengstoff på kroppen. Likevel slapp han gjennom sikkerhetskontrollen.

Søndag framholdt Napolitano at sikkerhetssystemene fungerte som de skulle, men mandag gjorde hun helomvending. På spørsmål fra TV-selskapet NBC om hendelsen ikke var et tegn på alvorlig svikt, svarte hun «ja».

– Ingen er glad for eller fornøyd med dette. En utvidet gransking er på gang, sa Napolitano på fjernsynsprogrammet «Today».

Ifølge president Obama vil sikkerhetstiltakene på fly til og fra USA bli trappet opp. Blant annet skal flyene ha egne politifolk om bord.

Overmannet

Abdulmutallab hadde en tur-retur-billett fra Lagos i Nigeria til Detroit via Amsterdam og hadde bare håndbagasje da han sjekket inn.

Sjefen for det nigerianske luftfartstilsynet NCAA Harold Demureen nektet mandag å si noe om Abdulmutallabs bevegelser før han satte seg på flyet til Detroit.

– Disse opplysningene er for følsomme, framholdt han.

Abdulmutallab ble overmannet av medpassasjerer og kabinpersonale da han forsøkte å utløse sprengstoffet han hadde med seg på flyet til Detroit. Han sitter nå fengslet i USA og skal framstilles for en amerikansk domstol 9. januar.

Eksplosivene han hadde med seg, var kraftige nok til å kunne sprenge hull i flyskroget, melder den amerikanske TV-kanalen CNN, med henvisning til en ikke navngitt kilde med kjennskap til etterforskningen.

Familien til Abdulmutallab sier de meldte ham savnet til nigerianske sikkerhetsmyndigheter for to måneder siden, etter at sønnen sluttet å ta kontakt.

Faren tok da kontakt med nigerianske sikkerhetsbyråer og med utenlandske sikkerhetsbyråer for seks uker siden, sa familien i en uttalelse sendt til nigerianske medier mandag.

Ny episode

Angrepsforsøket er under omfattende etterforskning, og stemningen ble enda mer spent etter at terroralarmen søndag igjen gikk på flyplassen i Detroit. En nigerianer oppførte seg mistenkelig om bord i et fly med samme flightnummer som flyet Abdulmutallab reiste med.

Etter at han var avhørt, sa en talskvinne for USAs føderale politi FBI at mannen ikke utgjorde noen fare. Han hadde låst seg inne på do på grunn av magesjau og nektet å komme ut da kabinpersonalet krevde det. (©NTB)