Nye opptøyer ventes under begravelse i Iran

En demonstrant foran en brennende motorsykkel i Teheran søndag. Foto: AFP PHOTO / Amir Sadeghi / SCANPIX Les mer Lukk

<pIranske sikkerhetskilder bekrefter at åtte personer ble drept i opptøyene søndag. Det ventes nye opptøyer under begravelsen til et av ofrene mandag.</p

Teheran (NTB-Reuters-AFP): Det er en statlig TV-stasjon som melder at åtte mennesker ble drept under de regimekritiske demonstrasjonene. Andre kilder sier 15 ble drept.

En av de drepte er nevø av opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi, og det er ventet store folkemengder ved begravelsen mandag.

Opposisjonspolitikeren Mahdi Karroubi fordømmer drapene som skjedde under den sjiamuslimske høytiden ashura. Karroubi beskylder regimet for å være mer brutalt enn sjahens regime som ble fjernet under revolusjonen for 30 år siden.

300 pågrepne

Politiet i Teheran opplyste søndag kveld at 300 var pågrepet i løpet av dagen, og bekreftet at fire mennesker mistet livet i uroen.

– En falt fra en bru, to døde i trafikkulykker og én ble skutt, sier visepolitisjef Ahmad Reza Radan til statlig fjernsyn.

Skyteepisoden blir etterforsket som mistenkelig ettersom politiet ikke bar våpen, opplyser Radan videre.

På opposisjonsnettstedene ble det imidlertid meldt at alle de fire døde i hovedstaden ble skutt av sikkerhetsstyrker.

Uroen de siste dagene er den alvorligste siden valguroen i juni. Opposisjonen mener president Mahmoud Ahmadinejad lurte til seg seieren i valget, og i de påfølgende demonstrasjonene ble minst 72 mennesker drept, ifølge opposisjonen. Myndighetene setter dødstallet til det halve

Tåregass, køller og kuler

Sikkerhetsstyrker brukte først tåregass og køller i forsøket på å slå ned demonstrasjonene i Teheran. Da de ikke lyktes, begynte de å skyte, ifølge opposisjonens nettsteder.

Opposisjonslederen Mir Hossein Mousavis nevø, Ali, er blant de drepte, ifølge nettstedet Parlemannews. Han ble skutt på Enghelab-plassen i sentrum av Teheran. 35-åringen ble brakt til sykehus, og Mousavi skal ha reist dit sammen med mannens foreldre.

En av politikerens rådgivere, som ville være anonym, bekrefter at nevøen døde av skader han hadde pådratt seg.

«Død over diktatoren»

Tre personer skal ha blitt drept ved en bru midt i hovedgata Enghelab i Teheran. En fjerde skal ha blitt drept nær veikrysset Vali Asr, i den samme gata, ifølge opposisjonskildene.

– Folk bærer kroppen til denne martyren og roper slagord, forteller øyenvitner til nettstedet Rahesabz.net.

«Død over diktatoren», «Khamenei vil bli styrtet» var blant slagordene som lød fra menneskemengdene som hadde samlet seg i sentrum av Teheran for andre dag på rad søndag. De ropte også til støtte for Mousavi, som var den fremste opposisjonskandidaten ved presidentvalget i juni.

Internasjonal presse får ikke lov til å rapportere direkte fra demonstrasjoner i Iran, og er derfor avhengig av informasjon fra opposisjonens egne nettsteder og videoer publisert på internett. (©NTB)