Lange køer på flyplassene

SIKTET: Nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab (23) ble lørdag kveld formelt siktet for å forsøke å sprenge seg selv i lufta om bord på dette passasjerflyet under landing i Detroit første juledag. (Foto: SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

<pUSA skjerper flysikkerheten etter terrorforsøk.</p

USAs skjerper sikkerheten i flytrafikken, mens myndighetene forsøker å finne ut hvordan en 23 år gammel mann fikk med seg sprengstoff om bord i et passasjerfly. På flyplassene vokser køene seg lange.

De amerikanske myndighetene fikk søndag hjelp til sin etterforskning av saken fra fagfolk ved Amsterdams hovedflyplass Schiphol. Flyet som ble forsøkt sprengt første juledag, kom fra Schiphol og skulle til Detroit i Midtvesten i USA.

Etter denne hendelsen må flypassasjerer som skal til USA, være forberedt på ekstra kroppsvisitering. De må også holde seg i setene sine gjennom hele den siste timen før landing, og greie seg uten puter og tepper.

Siktet

Umar Farouk Abdulmutallab, som er sønn av en framtredende nigeriansk bankmann, ble lørdag kveld formelt siktet for forsøket på sprengning.

– Hadde planen om å sprenge flyet lykkes, kunne horder av uskyldige blitt drept eller såret, sier USA justisminister Eric Holder.

Samfunnstopper i Nigeria fordømte søndag terrorforsøket. – Dette er pinlig for oss som nasjon, og vi tar på det skarpeste avstand fra det denne unge mannen skal ha gjort, sa Lateef Adegitbe i Nigerias øverste råd for islamske spørsmål.

– Men dette bør ses som en isolert hendelse, tilføyde Adegitbe. – Vi tror ikke det fins noen organisert islamsk gruppe i Nigeria som vil støtte en kriminell og voldelig handling av denne typen, mente han.

Varslet

Amerikanske myndigheter ble varslet om Umar Farouk Abdulmutallab. Men myndighetene hadde ikke nok urovekkende opplysninger til å sette ham på flyforbudslisten, opplyser en tjenestemann i president Barack Obamas regjering til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi vil fortsette å etterforske denne saken med full styrke, og vi vil bruke alle tilgjengelig midler for at de skyldige for dette angrepsforsøket blir stilt til ansvar, sier Holder videre.

23 år gamle Abdulmutallabs navn var registrert i Terrorist Identities Datamart Environment, etterretningstjenestens database over terrorister og personer med antatt tilknytning til terrororganisasjoner. Han ble plassert på listen etter at Abdulmutallabs far varslet amerikanske myndigheter om sønnens ekstreme holdninger.

Ikke nok opplysninger

Men myndighetene hadde ikke tilstrekkelig urovekkende informasjon om Abdulmutallab til å sette ham på listen over folk som nektes å reise med fly.

Amerikanske myndigheter opererer med forskjellige lister over personer som anses være en sikkerhetsrisiko. Listen Abdulmutallab står på består av om lag 550.000 navn.

Av disse er over 400.00 på en liste kalt Terrorist Screening Database (TSDB). Færre en 4.000 av personene i TSDB-databasen er på flyforbudslisten, mens 14.000 andre blir tatt til side for ekstra sikkerhetssjekk på flyplasser.

Avslo visumsøknad

Britiske myndigheter sa imidlertid nei da søkte om å nytt visum til Storbritannia. Han fikk i mai avslag da han i mai søkte om visum for å reise tilbake for å studere, melder The Sunday Times. 23-åringen avsluttet i fjor studier på University College i London.

– Han ble nektet innreise fordi han søkte om visum for å studere på en utdanningsinstitusjon vi mente var oppdiktet, opplyser en tjenestemann til avisa.

Britisk politi gjorde lørdag flere husransakelser i London i forbindelse med saken, blant annet i et fasjonabelt leilighetskompleks. Umar Farouk Abdulmutallab skal møte for en domstol i USA 9. januar (©NTB)