Erik Fosse angrepet i Gaza

ANGREPET: Legene Mads Gilbert og Erik Fosse (t.h.) var de eneste vestlige øyenvitnene til krigshandlingene inne på Gazastripen for ett år siden. (Foto: Privat / Scanpix) Les mer Lukk

<pDen norske legen ble angrepet med kniv, men kom fra det uten alvorlige skader. </p

Angrepet skjedde like før det ble varslet ett minutts stillhet under minnemarkeringen. En mann angrep plutselig legen med kniv. Han slo Fosse både i ryggen og ansiktet, men klarte ikke å påføre legen alvorlige skader.

– Et par minutter før markeringen, rett foran hele regjeringen, kjente jeg noe jeg trodde var et slag i ryggen. Jeg snudde meg, og da fikk jeg nok et slag i ansiktet. Det viste seg at jeg hadde blitt truffet med en kniv. Den traff skulderbladet og knakk, så han fikk ikke stukket flere ganger, sier Fosse til Aftenposten.

Mannen ble pågrepet, og ifølge NRK er det en person ute av balanse som sto bak angrepet.

Fosse tolker angrepet som et tegn på desperasjon og frustrasjon over Vesten.

– Jeg tar det som et tegn på hvor desperate folk er. Jeg var den eneste blonde og vestlige der, og jeg forstår at folk er frustrerte over Vesten. Det er et uttrykk for fortvilelse. Men man kan selvsagt ikke stikke folk ned for det, sier han.

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert jobbet ved et sykehus i Gaza for et år siden og ble kjent over hele verden for sine beretninger om israelske soldaters angrep på sivile palestinere.

De to legene tok seg inn i Gaza på eget initiativ og jobbet ved et sykehus. Mest kjent ble de likevel for sine beretninger til verden utenfor om hva som skjedde i kampene mellom Hamas og israelske soldater.

Israel blokkerte under kampene i fjor hele Gaza og ingen journalister slapp inn i området. (©NTB)