Ble varslet om terroristen

SIKTET: Nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab (23) ble lørdag kveld formelt siktet for å forsøke å sprenge seg selv i lufta om bord på dette passasjerflyet under landing i Detroit første juledag.(Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pAmerikanske myndigheter hadde ikke tilstrekkelige opplysninger til å gi ham flyforbud. </p

Amerikanske myndigheter ble varslet om Umar Farouk Abdulmutallab, men hadde ikke nok urovekkende opplysninger til å sette ham på flyforbudslisten.

Det opplyser en tjenestemann i president Barack Obamas regjering til nyhetsbyrået Reuters.

Umar Farouk Abdulmutallab ble lørdag kveld formelt siktet for å forsøke å sprenge seg selv i lufta om bord på et passasjerfly på vei mot landing i Detroit første juledag.

– Hadde planen om å sprenge flyet lykkes, kunne horder av uskyldige blitt drept eller såret, sier USA justisminister Eric Holder.

Registrert i database

– Vi vil fortsette å etterforske denne saken med full styrke, og vi vil bruke alle tilgjengelig midler for at de skyldige for dette angrepsforsøket blir stilt til ansvar, sier Holder videre.

Det var dette flyet Umar Farouk Abdulmutallab (23) forsøkte å sprenge (Foto: Scanpix)

23 år gamle Abdulmutallabs navn var registrert i Terrorist Identities Datamart Environment, etterretningstjenestens database over terrorister og personer med antatt tilknytning til terrororganisasjoner. Han ble plassert på listen etter at Abdulmutallabs far varslet amerikanske myndigheter om sønnens ekstreme holdninger.

Ikke nok opplysninger

Men myndighetene hadde ikke tilstrekkelig urovekkende informasjon om Abdulmutallab til å sette ham på listen over folk som nektes å reise med fly.

Amerikanske myndigheter opererer med forskjellige lister over personer som anses være en sikkerhetsrisiko. Listen Abdulmutallab står på består av om lag 550.000 navn.

Av disse er over 400.00 på en liste kalt Terrorist Screening Database (TSDB). Færre en 4.000 av personene i TSDB-databasen er på flyforbudslisten, mens 14.000 andre blir tatt til side for ekstra sikkerhetssjekk på flyplasser.

Avslo visumsøknad

Britiske myndigheter sa imidlertid nei da Umar Farouk Abdulmutallab søkte om å nytt visum til Storbritannia. Han fikk i mai avslag da han i mai søkte om visum for å reise tilbake for å studere, melder The Sunday Times. 23-åringen avsluttet i fjor studier på University College i London.

– Han ble nektet innreise fordi han søkte om visum for å studere på en utdanningsinstitusjon vi mente var oppdiktet, opplyser en tjenestemann til avisa.

Britisk politi gjorde lørdag flere husransakelser i London i forbindelse med saken, blant annet i et fasjonabelt leilighetskompleks.

Opprørt

Flere medlemmer av Kongressen krever nå en gransking av hendelsen, som kunne endt med katastrofe. Obama-administrasjonen er allerede i gang med å gjennomgå å hvordan informasjonen i basen over folk med antatt tilknytning til terrororganisasjoner brukes.

Den uavhengige kongressrepresentanten Joseph Lieberman, som har vært kritisk til Obamas sikkerhetspolitikk, er opprørt over at Abdulmutallab ikke mistet sitt USA-visum når faren varslet om ham. Lieberman leder komiteen for nasjonal sikkerhet i Senatet.

Plastisk sprengstoff

Den foreløpige etterforskningen det føderale politiet FBI har utført, tyder på at 23-åringen skal ha brukt det høyantennelige plastiske sprengstoffet PENT, som er det samme som den såkalte «skobomberen», Richard Reid, brukte da han forsøkte å sprenge et fly på vei til USA i 2001.

Ifølge justisdepartementet begynte stoffet å brenne istedenfor å eksplodere. 23-åringen ble deretter raskt overmannet av flypassasjerene.

Gjerningsmannen skal møte for en domstol 9. januar. (©NTB)