Norske soldater i kamp

Afghanske regjeringsstyrker støttet av norske styrker under en operasjon 1. juledag der to skadde afghanere fra grensepolitiet ble hentet ut fra en grensepost som to dager tidligere var blitt angrepet av opprørere. Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix. Les mer Lukk

<pDe norske styrkene i Afghanistan har flere ganger vært i kamp i løpet av julen. Ingen norske soldater er blitt såret.</p

Tre dager før jul ble et av de norske MOT-lagene (Military Observer Team) beskutt med rakettdrevne granater og håndvåpen av et ukjent antall opprørere vest i Faryab. De norske soldatene ba om luftstøtte fra NATO-styrkene, men det er ikke rapportert om drepte eller skadde opprørere, opplyser Forsvaret.

Dagen etter ble norske soldater angrepet to ganger. Under en rutinepatrulje ble et MOT-lag beskutt fra flere hold. Luftstøtte ble rekvirert, og de norske soldatene svarte i tillegg med håndvåpen, granatkastere og mitraljøser. Ett kjøretøy ble skadet under trefningen. Samme dag ble også to andre enheter fra Maimana-leiren beskutt, lenger vest i Faryab, i Ghowrmach-distriktet. De norske soldatene besvarte ilden og fikk luftstøtte. Ingen norske soldater ble såret.

På julaften ble en patrulje bestående av afghanske hær- og politistyrker, og norske offiserer som driver opplæring, beskutt vest for Maimana. Flere afghanske soldater ble såret og en av dem ble evakuert med norsk helikopter til feltsykehuset i Maimana.

1. juledag reiste afghanske og norske styrker, støttet av helikoptre og dronefly, til en afghansk grensepost, som var angrepet to dager tidligere. Hensikten var å evakuere ut såret personell og levere mat og ammunisjon. To skadde afghanere fra grensepolitiet ble evakuert til det norske feltsykehuset i Maimana. (©NTB)