Graviditet ikke lenger straffbart

Her pakker amerikanske soldater på grensen mellom Iran og Irak opp julepynt. Og det amerikanske militæret kommer også med en annen julegave - det er ikke lenger straffbart å bli - eller gjøre noen - gravid. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pAmerikanske soldater i Irak slipper straff for graviditet</p

USAs hær trekker tilbake omstridte regler som setter straff for soldater i Nord-Irak som blir gravide eller gjør en medsoldat gravid. Reglene førte til en storm av protester.

Slik de var utformet, kunne de føre til at soldater ble ilagt disiplinærstraff eller endog stilt for krigsrett. Reglene var utformet av generalmajor Anthony Culoco, som er sjef for de amerikanske styrkene i det nordlige Irak.

Lørdag skrev løytnant Elizabeth Feste i den amerikanske hæren i en e-post til mediene at regelverket for styrkene i Nord-Irak, kalt USF-1, har vært oppe til ny gjennomgang. – Den oppdaterte versjonen av USF-1 inneholder ingen bestemmelser om graviditet, het det her.

Slik Culocos regler var utformet, rammet straffetrusselen ikke bare kvinnelige soldater som selv ble med barn. De kunne også bli brukt mot mannlige soldater som gjorde en kvinnelig kollega gravid.

Culoco forsvarte utspillet med at det var nødvendig for å forhindre at styrkene i Nord-Irak mistet verdifulle kvinnelige soldater, som har krav på å få reise hjem hvis de blir gravide. USA har i dag rundt 22.000 soldater i Nord-Irak, hvorav om lag 1.700 er kvinner. (©NTB)