- Vi er dypt bekymret

Liu Xiaobo har tidligere uttalt at han ikke vil anke fengselsdommen. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pLiu Xiaobo dømt til elleve års fengsel. </p

Kinas mest kjente opposisjonelle Liu Xiaobo ble første juledag dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet.

Liu har sittet fengslet siden i fjor, da han ble arrestert for å ha lagt ut artikler på internett der han tok til orde for politiske reformer i Kina.

53 år gamle Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Dypt bekymret

Liu sa før rettssaken at han ikke kom til å anke en fengselsdom.

Få minutter etter domsavsigelsen gjentok USA kravet om at demokratiforkjemperen blir løslatt.

– Den amerikanske regjeringen er dypt bekymret over straffen på elleve år. Vi fortsetter å oppfordre kinesiske myndigheter om å løslate ham, sa Gregory May ved USAs ambassade i Beijing utenfor rettslokalet fredag.

At dommen mot Liu falt 1. juledag er ikke tilfeldig, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights in China.

Ubøyelig

– Rettssaken gikk nå fordi vi er midt i en lang ferieperiode i Vesten der mediene ikke følger like godt med, sier Sharon Hom, direktør i organisasjonen, som har base i New York.

Liu ble en viktig figur i demokratibevegelsen i Beijing våren 1989, og har siden vært betraktet som en av landets mest ubøyelige kritikere av kommunistpartiets enerådige styre. I fjor, da Kina arrangerte OL i Beijing, var han en av dem som underskrev oppropet «Charta 08» som forlangte politiske reformer i Kina. (©NTB)