Kina og India stolt over klimainnsatsen

Indias miljøminister Jairam Ramesh er tilfreds med landets innsats under klimaforhandlingene i København. Han er spesielt fornøyd med at landet bidro til å hindre at møtet resulterte i bindende utslippskrav. Her er han fotografert ved slutten av klimamøtet lørdag. Foto: REUTERS / Christian Charisius / SCANPIX Les mer Lukk

<pOrdkrigen raser mellom rike og fattige land etter forrige ukes klimamøte. Kina anklager den britiske klimaministeren for å forsøke å splitte utviklingslandene.</p

De store utviklingsøkonomiene India og Kina mener begge at de bidro til en god løsning i København, selv om stormøtet endte uten bindende mål om utslippskutt.

Men Kina er rasende over at den britiske klimaministeren Edward Miliband i en aviskommentar anklager Kina for å kapre klimamøtet og hindre mer konkrete resultater.

– Artikkelen er et forsøk fra utviklede land på å sluntre unna sine forpliktelser og skyve dem over på utviklingslandene, og å hisse til splid mellom dem. Men forsøket er dømt til å mislykkes, erklærte talskvinne Jiang Yu i Kinas utenriksdepartement tirsdag.

Hun mener Kina har anstrengt seg for å finne tiltak som kan begrense utslippene av drivhusgasser.

– Anerkjennelse til India

Også India er tilfreds med sin egen innsats, spesielt med å hindre at møtet endte med krav om bindende utslippskutt.

– Jeg opplever at India har kommet godt ut av København-møtet og at vi har fått anerkjennelse for vår konstruktive tilnærming, sa Indias miljøminister til nasjonalforsamlingen i New Delhi tirsdag.

Røyk og klimagasser fortsetter å stige opp fra fabrikker rundt om i Kina, som her i Beijing. Kina blir anklaget for å ha stilt seg i veien for en klimaavtale i København, men kinesiske myndigheter mener de har strukket seg langt. Alle foto: Scanpix

Han gjorde det imidlertid klart at India kan jobbe mer med energieffektivisering og bedre den såkalte karbonintensiteten.

De store utviklingsøkonomiene Kina, India, Brasil og Sør-Afrika kom til enighet med USA om en overenskomst i sluttspurten av klimaforhandlingene i København. Men mange andre land protesterte både mot prosessen og mot at teksten ikke forpliktet de rike landene til å kutte sine utslipp.

– Mistillit og mistanker

Sør-Afrika er på sin side langt fra fornøyd med utfallet, selv om landet var med i de avgjørende møtene. Miljøminister Buelwa Sonjica, som kom hjem sammen med sine forhandlingsledere tirsdag, mener den danske møteledelsen må ta noe av skylden. Mistillit og mistanker om at Danmark forsøkte å presse sin løsning på de andre landene, preget møtet, hevder hun.

Danmark presenterte et nytt avtaleutkastet helt mot slutten av forhandlingene, noe utviklingslandene satte lite pris på.

Sonjica hevder sørafrikanerne jobbet lenge med å foreslå endringer som ville gjøre dokumentet mer balansert, men opplevde at dette ikke ble tatt godt imot av møteledelsen.

– Resultatet i København var definitivt ikke akseptabelt. Det er skuffende, sier Sonjica.

EU på sidelinjen

Europas miljøministrene forsøker nå å summe seg og finne veien videre etter det sterkt kritiserte møtet i København.

EU-landene dro til den danske hovedstaden med en plan om å lede arbeidet for å oppnå en forpliktende klimaavtale. Men de ble satt helt på sidelinjen da de store utviklingslandene sluttet seg til det USAs president Barack Obama kalte en «meningsfull» enighet.

EUs miljøministeren må nå diskutere veien videre etter «den store fiaskoen» og se hva de kan lære av den, mener den svenske miljøministeren Andreas Carlgren. Han slår fast at nederlaget skyldes at spesielt Kina og USA var motvillige.

FNs neste store klimamøte skal etter planen holdes i Mexico i 2010. (©NTB)