Nordmenn i kamp hver tredje dag i Afghanistan

Nordmenn i kamp hver tredje dag i Afghanistan Les mer Lukk

<pNorske soldater er oftere i kamp i Afghanistan enn folk tror. I gjennomsnitt er soldater fra Norge i strid med væpnede afghanske kriminelle eller Taliban-styrker hver tredje dag. </p

Trefningene skjer oftest i Faryab-provinsen i nord. Kampene foregår mange ganger over flere timer om gangen på avstander som varierer fra 50 til 2000 meters hold, skriver Stavanger Aftenblad.

– De stadige stridighetene skyldes at afghanerne føler framgang militært. Av den grunn går de oftere til kamp mot opprørerne. Nordmennene følger med i striden som afghanernes instruktører og medhjelpere, opplyser oberst Kurt Arne Gimre til avisen.

Få tap

52 år gamle Gimre er sjef for den norske kontingenten på 486 kvinner og menn i Afghanistan. Han overtok ansvaret i august i år, og skal lede nordmennene fram til 3. februar neste år.

Da overtar oberst Gjermund Eide, som de siste årene har vært militær rådgiver for tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Selv om norske styrker havner i skuddvekslinger relativt ofte har Norge tapt få soldater sammenlignet med andre nasjoner.

Danskene har for eksempel mistet 28 offiserer og menige i Afghanistan siden 2001, mens fire nordmenn har mistet livet i samme periode.

– Gode soldater

Tidligere opererte NATO-styrkene ofte alene uten afghansk støtte i det krigsherjede landet. I tråd med NATOs nye strategi fra 2007, har både Norge og andre allierte land innledet et samarbeid for å trene og forbedre det faglige nivået til de afghanske, nasjonale sikkerhetsstyrkene og politiet.

– Afghanerne er flinke soldater med stort mot og masse erfaring fra kampsituasjoner. Å trene afghanske avdelinger til selv å ta de tyngste takene og bedre sin egen og innbyggernes sikkerhet har derfor fått høyeste prioritet i dag, sier Gimre.