French hevder han ble torturert og forsøkt drept

 Joshua French under første dag av ankesaken i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix. Les mer Lukk

<pAdvokat Morten Furuholmen ber FN om å etterforske behandlingen av drapsdømte Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani. I et brev til FN skriver French at han er blitt torturert og forsøkt drept i fengselet.</p

Brevet, der French skriver i detalj om at han er torturert og utsatt for drapsforsøk, blir sendt til FNs høykommissær for menneskerettigheter, melder NRK.

Advokat Morten Furuholmen ber FN om å etterforske saken.

– French beskriver det han selv og Moland har vært utsatt for siden pågripelsen i mai. Det er blant annet snakk om grove trusler, vold og peking med skytevåpen i avhør, sier Furuholmen til NTB.

Han forventer at FN vil igangsette etterforskning av den kongolesiske stat.

– Jeg regner med at FN vil ta dette seriøst. French beskriver forferdelige forhold og brudd på menneskerettighetene av ganske grov karakter, sier Furuholmen.

De to nordmennene ble pågrepet i mai i år, mistenkt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. French og Moland ble begge dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund i første runde av rettssaken. Denne dommen ble opprettholdt av ankedomstolen i desember. (©NTB)