Europa rammet av kuldebølge

En bil har veltet i nærheten av den franske byen Le Havre. Snømengdene har ført til store trafikkproblemer i Frankrike. Foto: REUTERS / Pascal Rossignol / SCANPIX Les mer Lukk

<pEn kuldebølge førte til at titusener av reisende satt fast på flyplasser og togstasjoner over hele Europa søndag. Over 20 personer har frosset i hjel i løpet av helgen.</p

Stranden i Nice sørøst i Frankrike er vanligvis et yndet sted for badeløver. Søndag var den dekket av et lag med snø.

Temperaturer under 20 minusgrader har ført til kaos flere steder i Europa. Veier og jernbaner var flere steder stengt på grunn av snøvær og is. Lenger sør på kontinentet førte flom til forsinkelser.

Eurostar-toget som går under Den engelske kanal mellom London og Paris, ble stengt etter å ha stanset minst fem ganger søndag. Om lag 24.000 passasjerer ble rammet av togstansen, som kom dagen etter at Eurostar-toget ble stående inne i kanaltunnelen med mer enn 2.000 passasjerer om bord.

Les også: 2.000 innesperret i Kanaltunnelen | ABC Nyheter

Kjører testturer

Selskapet opplyste søndag at man vil sende gjennom prøvetog for å se om de takler kulden på den franske siden, hvilket antas å være årsaken til problemene.

Les også: Snøstormer skaper fullt kaos | ABC Nyheter

– Vi kjørte to-tre tog gjennom lørdag, og de kom seg gjennom greit. Vi så imidlertid tegn på de samme symptomene som dem som skapte problemer fredag. Vi kommer ikke til å la togene kjøre igjen før vi vet at de kommer seg trygt gjennom, sier direktør Richard Brown til BBC.

På Charles de Gaulle-flyplassen i Paris ble over 40 prosent av avgangene innstilt, mens alle avgangene ble kansellert ved flyplassen i den belgiske hovedstaden Brussel på grunn av kraftig snøvær. Togavgangene mellom Paris og Amsterdam var kraftig forsinket.

Se hvordan været blir der du er: Været | ABC Nyheter

Fryser i hjel

Gondolene i den norditalienske byen Venezia er dekket av snø. Det ble satt kulderekord i Italia i helgen med 29 minusgrader.

Kulden har også ført til at mennesker har frosset i hjel i mange land. I Polen døde 15 mennesker da temperaturen sank til minus 20 grader i enkelte deler av landet natt til søndag.

Politiet opplyser at 49 personer har frosset i hjel siden begynnelsen av desember.

I Tsjekkia har seks personer frosset i hjel de siste dagene i den nordøstlige byen Ostrava. I Tyskland frøs en 46 år gammel hjemløs mann i hjel i Mannheim sørvest i landet. I den sørlige delstaten Bayern viste gradestokken 33,6 minusgrader natt til søndag.

I Italia sank temperaturen til minus 29 grader.

I Frankrike er det meldt om to dødsfall som følge av kulden.

Meteorologene melder om mer snø de kommende dagene, men temperaturene vil trolig stige. (©NTB)

Se hvordan været blir der du er: Været | ABC Nyheter