Syria krever Rød-Larsen fjernet

Libanons nyvalgte president Saad al-Hariri forsøker å knytte bånd til Syria. Les mer Lukk

<pSyria krever Terje Rød-Larsen fjernet fra stillingen som FNs spesialutsending i Midtøsten.</p

Al-Hariris besøk i den syriske hovedstaden er hans første etter at han nylig klarte å stable på beina en samlingsregjering i kjølvannet av valgseieren i juni.

Politiske kilder i Libanon sier til nyhetsbyrået Reuters at al-Hariri og den syriske presidenten Bashar al-Assad skal prøve å knytte bånd i et forsøk på å bedre forholdet mellom de to nabolandene.

Al-Hariri leder den antisyriske 14. mars-koalisjonen og er i tillegg sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i 2005, som Syria beskyldes for å stå bak.

På tross av det kjølige forholdet mellom landene uttalte al-Hariri i forrige måned at han ønsker et «broderlig forhold» til Syria.

– Økende ambisjoner

Drapet på Rafiq al-Hariri førte til ramaskrik internasjonalt, og Syria måtte trekke ut styrkene sine etter å ha stått på libanesisk jord i nesten 30 år.

FNs sikkerhetsråd krevde syrisk tilbaketrekning allerede i 2004 gjennom resolusjon 1559, som nordmannen Terje Rød-Larsen to år senere fikk ansvaret for å overvåke og sørge for gjennomføringen av.

Ifølge den Kuwait-baserte avisen al-Anba mener Syria nå at nordmannen har ambisjoner om å utvide sitt ansvarsområde til også å gjelde FN-resolusjonene 1680 og 1701, noe Damaskus motsetter seg.

Ikke avvæpnet

Resolusjonene 1680 og 1701 ble vedtatt før og etter krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006 og krever blant annet avvæpning av alle militsgrupper som opererer i Libanon.

Hizbollah har ennå ikke latt seg avvæpne, og det er lite som tyder på at den Syria-støttede gruppen har planer om å gjøre det.

Rød-Larsens angivelige ambisjoner skal ha kommet fram i et budsjettmøte der det ble diskutert hvor mye penger som skal settes av til oppdraget hans og Syria vil nå ha ham fjernet fra stillingen.

Rød-Larsen har vært en aktiv diplomat i Midtøsten siden han var med å hjelpe fram Oslo-prosessen i 1993.