Sjokk og sinne over tyveri av Auschwitz-skilt

Tyver har stjålet skiltet med ordene «Arbeit Macht Frei» (bildet) over inngangsporten til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Ordene betyr «Arbeid gi frihet». Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pJøder over hele verden er sjokkerte og sinte over at noen har stjålet skiltet med teksten «Arbeit Macht Frei» fra porten inn til utryddelsesleiren Auschwitz. Tyveriet stemples som en krigserklæring.</p

Auschwitz, der rundt halvannen million jøder ble drept under andre verdenskrig, er i dag museum. En talsmann for museumsledelsen i konsentrasjonsleiren fem mil vest for den sørpolske byen Krakow sier at skiltet ble stjålet tidlig fredag morgen.

«Arbeit Macht Frei» betyr «Arbeid gir frihet». Det fem meter lange skiltet ble laget av jødiske fanger på ordre fra de tyske nazistene, som bygde opp et stort kompleks av konsentrasjonsleirer med Auschwitz som sentrum etter overfallet på Polen i 1939.

«En krigserklæring»

Lederen for Yad Vashem, Israels offisielle minnesmerke over ofrene for nazistenes jødeutryddelser, stempler tyveriet av Auschwitz-skiltet som «en krigserklæring».

– Dette er et angrep mot minnet om holocaust, sier Avner Shalev.

– Jeg oppfordrer alle opplyste mennesker verden over til å kjempe mot slike handlinger. Det gjelder alle de som fra før av bekjemper antisemittisme, rasisme, fremmedhat og hatet mot alt og alle som er annerledes, het det i en kunngjøring fra Shalev fredag.

Israels visestatsminister Silvan Shalom kalte tyveriet helligbrøde.

– Denne avskyelige handlingen viser nok en gang at hatet og volden mot jødene lever vider, sa Shalom. Han besøkte Auschwitz så sent som i april i år.

Syk spøk?

Polens tidligere president, fredsprisvinneren Lech Walesa, sa at han hadde trodd det var utenkelig at noen kunne stjele et så viktig historisk minnesmerke.

– Jeg håper dette viser seg å være en syk spøk satt i verk av pengegriske skraphandlere, tilføyde Walesa.

Men en talskvinne for politiet i Oswiecim, byen der Auschwitz ligger, mente det neppe er slike folk som står bak.

– Tyveriet ble begått på en så profesjonell måte at det nok ikke var skraphandlere som var på ferde, sa Malgorzata Jurecka.

Politiet har utlovd en belønning på 5.000 zloty (10.000 kroner) for opplysninger som kan føre til at skiltet kommer til rette og at tyvene blir arrestert. En tro kopi av det originale skiltet er allerede på plass over porten inn til Auschwitz. (©NTB)