- Frykter vi ikke kommer fram til noen avtale

KRITISK SITUASJON: Jens Stoltenberg frykter at det ikke blir noen avtale, eller at avtalen blir vesentlige svakere. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at klimamøtet i København er inne i en kritisk situasjon og at man kanskje ikke kommer fram til noen avtale.</p

Stoltenberg var til stede under krisemøtet natt til fredag mellom 28 land.

– I natt var det noe framgang og det var en god tone og vilje, men vi har ikke kommet noe særlig videre. Når det nå er snakk om timer før vi skal være ferdige, og det fortsatt ikke er noen løsning, er det grunnlag for å si at man enten kan frykter at det ikke blir noen avtale, eller at avtalen blir vesentlige svakere, med mye mindre klare tall og forpliktelser, sier Stoltenberg til NRK.

Statsministeren mener klimamøtet fortsatt står overfor de samme utfordringene som i starten – nemlig den manglende tilliten mellom rike og fattige land.

– Det haster med å få på plass enighet om store utslippskutt og det haster med å få på plass systemer og mekanismer for betaling av klimatiltak i utviklingsland. Hvis det ikke er klare forpliktelser og tydelige tall på disse områdene, så er det ikke en god nok avtale, sier Stoltenberg.