Vil ha spritstopp ved midnatt

SPRITSTOPP: Petter Nome mener det er greit med skjenking til klokken tre, men han mener spritserveringen bør stoppes ved midnatt. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pBryggeribransje-sjef Petter Nome vil ha slutt på all spritservering ved midnatt hele uken. Men øl til klokken tre er greit.</p

– Brennevinsshots den siste skjenketimen har en stor del av skylden for vold og flatfyll, mener Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, bransjeorganisasjonen til de norske ølprodusentene.

I sin høringsuttalelse til forslaget om å innskrenke skjenketiden fra klokken 3.00 til 2.00 over hele landet skriver Nome at det er greit med skjenking til klokken tre på natten. Men spritflaskene bør korkes ved midnatt.

– Hvis myndighetene ønsker å dreie forbruket mot at folk skal få i seg mindre alkohol, så må de gjøre noe med spriten. Jeg er overbevist om at 45 prosent sprit er en større urofaktor enn 4,5 prosent øl, særlig når unge menn begynner å komme godt i siget, sier Nome til VG.

Han avviser at motivet er å øke salget av pils og viser til at han ønsker å få ned hjemmedrikkingen for å unngå misbruk, vold og ulykker. Alkohol som drikkes hjemme, utgjør hele 85 prosent av forbruket, ifølge Nome.

– Omsetningen vil gå ned hvis mange velger å drikke for to-tre ganger prisen på utsteder fremfor å bøtte i seg lavprisdrikke hjemme, sier han.

Kristian Hvilen, kommunikasjonssjef hos spritprodusenten Diageo Norway, synes Nomes forslag er pussig.

– Med dagens måleenheter på 4 centiliter er det mer alkohol i en halvliter pils enn en gin tonic, sier han.