Utkast til klimaavtale utarbeidet på krisemøte

FRUKTBART MØTE: Dronning Margrethe skåler med forbundskansler Angela Merkel, Mexicos president Felipe Calderon, Sør-Afrikas president Jacob Zuma, Kinas statsminister Wen Jiabao og andre ledere på banketten i København. (Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX) Les mer Lukk

<pDanmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier at krisemøtet natt til fredag mellom 28 land var fruktbart og konstruktivt. </p

Flere diplomater sier det ble utarbeidet et utkast til avtale som blir lagt fram for toppmøtet fredag morgen.

En europeisk diplomat sier at det tre timer lange møtet var slutt klokka 2.30, og at toppledernes klimaeksperter skulle bruke natta til å hamre ut den endelige teksten før utkastet skulle presenteres for statslederne klokka 8.

– Alle som var til stede forsto det slik at det må bli en tekst. Ideen er å ha en politisk avtale så snart som mulig. Men det blir tøft, sa han.

Trolig går utkastet inn for å hindre at temperaturen stiger med mer enn 2 grader og at i-landene skal stille 100 milliarder dollar til rådighet fram til 2020 for klimatiltak i den tredje verden.

Avtalen innebærer også at det settes opp en liste over løftene i-landene har kommet med om utslippskutt og at det foreslås en målsetting for reduksjoner for alle land innen 2050.

Ifølge Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blir avtalen en paraplyavtale som omfatter både finansiering av klimatiltak og utslippskutt, i stedet for to separate avtaler.

USA og Kina lover

Trolig var USAs løfte torsdag om å bidra til et klimafond på 100 milliarder dollar årlig medvirkende til at det til slutt ble åpnet for en enighet på toppmøtet. USAs løfte ble raskt fulgt opp av et løfte fra Kina om å åpne for internasjonalt innsyn i landets utslippskutt.

– Dette viser at når USA gjør noe, følger Kina opp, sier klimadirektøren i Verdens Naturfond WWF, Kim Carstensen.

Men verken USA eller Kina har styrket sine løfter om utslipp. USAs utenriksminister Hillary Clinton gjentok at USA vil kutte med 17 prosent mot 2020 i forhold til 2005, og Kina reduserer sin karbonintensitet med 45 prosent.

I og med nattens avtale stiger håpet om at det likevel blir en politisk avtale på toppmøtets siste dag fredag, når 110 statsledere setter hverandre stevne.

Før Clintons og Kinas utspill lå det enorme toppmøtet med representanter for 193 land an til fullt sammenbrudd, etter nesten to uker med kaotiske og fruktesløse forhandlinger.

President Barack Obama var ventet i København fredag morgen etter en nattreise over Atlanterhavet. Ifølge Det hvite hus skulle han kort etter ankomsten møte Kinas statsminister Wen Jiabao.

Hillary og Lula

Brasils president Lula og utenriksminister Clinton var blant lederne som innfant seg til krisemøtet EU innkalte til for å redde klimatoppmøtet.

Møtet ble sammenkalt av statsminister Reinfeldt og EU-president José Manuel Barroso og fant sted etter gallamiddagen som et hundretall stats- og regjeringssjefer var i med dronning Margrethe som vertinne på Christiansborg slott.

Flere av EUs tungvektere, som forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy, statsminister Gordon Brown og Polens statsminister Donald Tusk, var med på møtet som Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ledet.

Kina er nøkkelen

Kinas statsminister Wen Jiabao, derimot, møtte ikke, trass i at han var invitert. En av hans fremste rådgivere var imidlertid med.

Også Russlands president Dmitrij Medvedev, Sør-Afrikas Jacob Zuma, Mexicos Felipe Calderon, Japans statsminister Yukio Hatoyama og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var blant nøkkeldeltakerne i København som var innkalt til forsøket på å redde klimatoppmøtet fra fiasko.

Videre var ledere fra land som Etiopia, India, Maldivene, Australia, Bangladesh og Pakistan, som er særlig hardt rammet av klimaendringene, med i den engere kretsen på rundt 28 land.