- Ran av bussjåfør fører til gratis buss i Oslo

<pSom en direkte følge av at en bussjåfør ble ranet i Josefines gate i Oslo onsdag morgen, nekter busselskapet å selge billetter, ifølge tillitsvalgt.</p

– Vi kjører som normalt og vi håper dette ikke vil påvirke de reisende. Folk får komme på bussen selv om de ikke har billett, sier tillitsvalgt for Oslo Sporveiers arbeiderforening, Marit Sauge, til NRK.

Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter, som administrerer kollektivtrafikken i Oslo, sier imidlertid til ABC Nyheter at alle deres kunder skal ha gyldig billett. Dersom kundene ikke har gyldig billett, kan de bli tatt for snik.

Hun forteller at Unibuss har kontaktet Arbeidstilsynet for å se på arbeidsforholdene, og henviser til administrerende direktør Helge Leite i Unibuss for ytterligere kommentarer.

Han understreker overfor ABC Nyheter at det ikke er gratis å kjøre buss.

- Kundene skal løse billett før de går på bussen. Men de får reise hvis de ikke får kjøpt. Utgangspunktet er imidlertid at de skal løse forhåndskjøpt billett, sier Leite.

Han forteller at det er hovedverneombudet som har lagt ned forbud om salg av billetter, fordi det er umiddelbar fare for liv og helse. Det forbudet er det bare Arbeidstilsynet som kan oppheve.

- Vi deler ikke synet om at det er umiddelbar fare for liv og helse. Hvor lenge forbudet varer er usikkert, jeg tror ikke det varer ut dagen, sier Leite.

Nå håper Sauge at Arbeidstilsynet vil reagere.

– Vi håper våre arbeidsforhold blir tryggere i fremtiden.

Billettsalg blir innstilt resten av dagen og sjåførene har ingen kontanter på bussen. Unibuss har ca. 70 prosent av bussmarkedet i Oslo målt i antall reiser. (©NTB)