Massemøter skaper økt spenning i Iran

Maskerte studenter med bilder av den iranske revolusjonens leder ayatolla Ruhollah Khomeini demonstrerer til støtte for opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi i Teheran. Rivaliserende studentgrupper holdt tirsdag massemøter for å vise sin støtte til eller motstand mot dagens Teheran-regime. Spenningen øker stadig, et halvt år etter et omstridt presidentvalg. Foto: REUTERS / Your View / SCANPIX. Les mer Lukk

<pRivaliserende grupper av iranske studenter holder massemøter for å vise sin støtte til eller motstand mot regjeringen i Teheran.</p

Teheran (NTB-Reuters-AP): Spenningen øker stadig, et halvt år etter det omstridte presidentvalget.

Det ble ikke meldt om voldshandlinger under markeringene tirsdag. Men basarene - de store markedene - i Teheran og i byen Tabriz nordvest i Iran ble stengt i noen timer, i protest mot en episode der demonstranter rev i stykker et bilde av ayatolla Khomeini.

Khomeini, som regnes som den islamske republikken Irans grunnlegger, døde i 1989.

Hans minne holdes høyt i ære av mange iranere, og episoden for vel en uke siden der bildet ble ødelagt har derfor skapt voldsom opphisselse.

- Død over Amerika, død over hyklerne, ropte tilhengere av regimet på ett av tirsdagens massemøter.

Uttrykket «hyklerne» var rettet mot regimets motstandere, og det er ikke uvanlig at USA får skylden for alt som er galt i Iran.

Situasjonen i Iran har vært spent siden presidentvalget i juni i år offisielt endte med seier for den sittende statssjefen Mahmoud Ahmadinejad.

Tilhengere av opposisjonen snakker om valgfusk og sier deres kandidat Mir Hossein Mousavi ble snytt for seieren.